Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasaline avfärdar anklagelser om bristande snuskontroll

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 12:40.
Wasalines vd Peter Ståhlberg på Wasa Express kommandobrygga.
Bildtext Peter Ståhlberg hävdar att Wasaline följer snusreglerna.
Bild: Yle/Filip Stén

Wasaline:s vd Peter Ståhlberg säger att cancerföreningens anklagelser om att rederiet inte informerar om införselkvoterna för snus inte stämmer. Det finns skyltning vid butiken och i hamnen. I stadsstyrelsen ser man försäljningen av snus i hamnterminalen som oetisk.

Eeva Ollila på Cancerföreningen har kritiserat verksamma rederier i Finland för att inte kontrollera snusförsäljningen tillräckligt noga. Bland annat anklagar läkaren Wasaline för rederiet inte informerar om vilka införselregler som gäller för snus. Wasalines vd Peter Ståhlberg avfärdar anklagelserna.

- Det är lögn. Vid butiken finns det information om hur mycket man föra in och tullen informerar vid hamnen, säger Ståhlberg.

Wasaline får inte sälja snus ombord på färjan. I stället erbjuder man snusare möjligheten att köpa snus vid Peters snusbod i hamnen i Umeå. Ståhlberg säger att snusförsäljningen absolut inte är en viktig del av rederiets affärsstrategi.

- Det är en mycket liten marginell produkt. Det är fråga om en service som folk har frågat efter. Men det är klart att allting vi kan få in något på måste vi haka på.

Följer reglerna

Ifall rederiet inte skulle sälja snus vid hamnen skulle närmaste ställe som säljer snus ligga fem kilometer utanför hamnen i Umeå vid en bensinstation.

- Vi följer EU:s regelverk. Snus får säljas i Sverige. Vi kan inte som ett rederi göra andra regler för att något är skadligt. Det finns mycket annat än snus som också är skadligt till exempel tobak, sprit, socker och godis.

Ståhlberg säger att det inte är rederiets uppgift att verka som förmyndare.

Ståhlberg förstår inte heller varför överläkaren väljer att berätta i pressen att cancerföreningen gjort stickprov ombord på Viking Line och Silja Line, som visat att man kunnat köpa över två kilogram snus utan att någon reagerat.

- Man måste ju tackla problemet på plats. Gör någon ett fel vid en butik eller vid en terminal måste man meddela direkt och inte samla ihop allting och sedan vända sig till allmänheten.

Rapo och Wägar: försäljningen oetisk

Stadsstyrelsens ordförande Seppo Rapo (Saml.) är inte helt överens med att ett bolag som ägs av Vasa stad säljer snus i Holmsund.

- Visst är det ju lagligt enligt svensk lag, men när målgruppen är finländare kan man tycka att det är oetiskt, säger Rapo.

Även stadsstyrelsens andra vice ordförande, Lars-Erik Wägar (SFP) förhåller sig kritiskt till verksamheten.

- Att staden skulle syssla med snusförsäljning är jag absolut emot. Det lär ju finnas andra försälningsställen bara ett stenkast ifrån hamnen där man kan få sitt snusbehov tillfredsställt. Jag tycker att det borde räcka, säger Wägar.

Wägar konstaterar att det är svårt att påverka läget som enskild politker eftersom det handlar om ett aktiebolags verksamhet.

- Direkt kan man inte göra någonting, men man kan jobba via styrelsemedlemmarna, säger Wägar

Uppdaterad 12:39 med kommentarer av Seppo Rapo och Lars-Erik Wägar

Diskussion om artikeln