Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Obamas karriärmöjligheter efter Vita huset

Från 2017
Uppdaterad 14.01.2017 17:29.
En inte ännu gråhårig Barack Obama som lutar sin kind mot handen. Bilden tagen 2008.
Bildtext Efter åtta år vid makten tackar Barack Obama för sig den 20 januari 2017.
Bild: EPA/STEFAN ZAKLIN

USA:s president Barack Obamas åtta år i Vita huset tar slut den 20 januari och spekulationerna vad han kommer att göra efter ämbetet går på högvarv.

I veckan höll USA:s president Barack Obama sitt avskedstal inför tusentals människor i hemstaden Chicago. Ett tal som innehöll lika delar tacksamhet, reflektioner och optimism. Och så visade han också sin känsliga sida då han rördes till tårar när han tackade frun Michelle och döttrarna för allt de gjort.

Talet var en succé bland de närvarande och publiken hördes skandera under talets gång ”fyra år till, fyra år till”.

Men den tiden är förbi nu för Obama. Två ämbetsperioder i rad och inget mera, så stipulerar lagen. Åtta år är avverkade och nu gäller det att blicka framåt.

Postpresidentiell traumatisk stress syndrom

Men att gå från världsmaktens absoluta kärna till ett någorlunda alldagligt och civilt liv kan medföra en form av PPTSD - postpresidentiell traumatisk stress syndrom.

Eller som USA:s sjätte president John Quincy Adams sade under 1800-talet: ”Det finns inget mer patetiskt i livet än en tidigare president”.

Nästa steg för Obama

Men vad ska Obama göra efter presidentämbetet? Spekulationsmaskineriet rullar på för fulla muggar och Obama har själv gett en fingervisning om vad som komma skall. Både seriöst och i mera skämtsam ton. Här bör vi också påminna oss om att Obama just nu är omåttligt populär vilket gör att han är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

”Det finns inget mer patetiskt i livet än en tidigare president.”

― John Quincy Adams

Om vi börjar med de seriösa alternativen.

My Brothers Keeper Alliance står Obama varmt om hjärtat. Det är en organisation som hjälper fattiga mörkhyade amerikanska ungdomar att slå sig fram i samhället. Presidenten har själv varit en av initiativtagarna till organisationen och har sagt att han och Michelle kommer att vara nära kopplade till MBK under resten av livet.

En bästsäljande författare

Obama har också skrivit två böcker, båda var internationella bästsäljare och oddsen för att han skriver en tredje bok om de åtta åren i Vita huset anses vara låga. Både Clinton och Bush den yngre skrev om sin tid vid makten och fick flera miljoner dollar för besväret.

Det finns heller inget krav på att tidigare presidenter bör skaffa ett ”riktigt jobb” efter ämbetstiden. Enligt lagen Former Presidents Act garanteras Obama en pension på ungefär 200 000 dollar om året för resten av livet. En pension som också inkluderar hälsovård och personlig säkerhet dygnet runt.

Satsar på en digital mediekarriär

Rykten gör också gällande att Obama möjligtvis satsar på en digital mediekarriär. Spekulationerna fick fart efter att Obama träffade Facebooks grundare Mark Zuckerberg för att diskutera möjligheten att starta ett eget företag. Obama har under sitt ämbete lyckats otroligt bra med att skapa engagemang via sociala medier och hans twitterkonto är det fjärde största kontot i världen vad gäller antalet följare.

Bildtext Obama träffade Facebooks grundare Mark Zuckerberg och rykten om ett framtida samarbete fick fart.
Bild: EPA / Alexander Zemlianichenko

En högljudd röst i den politiska debatten

Till skillnad från Bush den yngre som hållit sig väl undanskymd det politiska strålkastarljuset har Obama meddelat att han fortsätter göra sin röst hörd också efter ämbetstiden. I intervjuer har han sagt att ifall Donald Trump ”hotar de fundamentala grundpelarna demokratin vilar på” kommer han stå vid sidlinjen och protestera högljutt.

Donald Trump och Barack Obama 10.11.2016.
Bildtext Obama håller ett öga på Trump också efter ämbetstiden.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Det som talar för att Obama fortsätter med politiken är det faktum att han stannar kvar i Washington och inte genast tar flyttlasset hem till Chicago. De flesta presidenter i modern tid har flytt staden och politiken efter att ämbetsperioden är över.

Spellisteansvarig på Spotify

Och så över till de mera skämtsamma.

Under sina åtta år i Vita huset har också Obama släppt flera mycket populära spellistor på musikstreamingtjänsten Spotify. Bland andra en sommar-, jul-, och en träningsspellista. I början av januari sade han också skämtsamt till musiktidningen NME att han väntar på ett arbetserbjudande från Spotify.

Spotify-grundaren Daniel Ek svarade presidenten via Twitter att företaget faktiskt har en arbetsannons ute nu på sina webbsidor där de söker efter en spellisteansvarig – President of Playlists.

Ett jobb som kräver minst åtta års erfarenhet av att leda en stormakt, ett Nobels fredspris och erfarenhet av att programmera spellistor på en federal nivå. Alla får söka, men bara en människa är kvalificerad.

Vad eller vilka kärnområden Obama satsar på efter den 20 januari får framtiden utvisa. Det här är ett axplock av de fingervisningar om vartåt det barkar som presidenten själv har fört fram och spekulationer som den senaste tiden fyllt framför allt de amerikanska tidningarna.

Populariteten påverkar pensionsmöjligheterna

Om vi jämför med tidigare presidenter och hur de spenderat pensionens glansdagar skiljer det sig rätt mycket från person till person. Somliga mycket mer aktiva och eftertraktade än andra. Den avgörande faktorn är hur populära presidenterna varit på slutrakan av ämbetsperioden.

Claus Stolpe, doktor i statsvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa säger att det är svårt att peka på något entydigt som binder expresidenter samman.

Claus Stolpe.
Bildtext Claus Stolpe, doktor i statsvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa, forskar i det amerikanska presidentvalet.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

- Redan att presidenterna varit i så olika åldrar då de lämnat presidentposten har gjort sitt. Vi kan ta Ronald Reagan som exempel. Han är den äldsta som lämnat presidentposten som 78-åring och rätt omgående efteråt gick han ut med att han drabbats av alzheimers och försvann ur rampljuset. Går vi längre tillbaka i tiden har vi John Quincy Adams som satt sjutton år i representanthuset efter att han lämnade presidentskapet. William Howard Taft, som alltid var mera intresserad av juridik än politik, blev sedermera ledamot av Högsta domstolen, säger Claus Stolpe.

Clintons karriär jämförbar

Om vi vill hitta en expresident som befann sig i en någorlunda motsvarande situation som Obama befinner sig i just nu får vi gå tillbaka sexton år i historien.

Bill Clinton under demokraternas partikonvent i Cleveland.
Bildtext Bill Clinton hade en motsvarande position som Obama har just nu. Minus det skamfilade ryktet.
Bild: EPA / Andrew Gombert

- Bill Clinton är jämförbar och var dessutom i samma ålder som Obama när han lämnade Vita huset. Trots ett privatliv som var mycket mera skamfilat än Obamas så var han populär och skulle säkert blivit, precis som Obama, omvald en tredje period om lagen tillät det. Clinton har synts till i många sammanhang under åren och uppskattningsvis tjänat hundra miljoner dollar på att hålla tal. Jämför det här med George Bush den yngre. Han var inte särskilt omtyckt vid slutet av ämbetstiden och efter presidentskapet har han följaktligen inte varit så eftertraktad.

Bush den yngre har de senaste åren uppmärksammats för sina konstnärliga förehavanden och släpper så småningom boken Portraits of Courage där han porträtterar amerikanska soldater.

Carter lyckades bra

Jimmy Carters presidentskap tyngdes på slutrakan av bland andra gisslandramat i Iran, bensinkris och den sovjetiska invasionen av Afghanistan. Det här medförde att hans opinionssiffror sjönk drastiskt och han förlorade med stor marginal mot Ronald Reagan.

Jimmy Carter
Bildtext Jimmy Carter lyckades bättre som expresident än president.
Bild: Mario Lopez/EPA

- Vi kan gott säga att Carter har varit mera lyckad som expresident än som president. Sakta men säkert blev han väldigt uppskattad och i början av 2000-talet fick han Nobels fredspris, bland annat för att han lyckades lugna ner stämningarna i Mellanöstern.

Kan Obama ställa upp på nytt?

För att återkoppla till inledningen så har många av Obamas väljare högljutt skanderat "fyra år till". Kan Obama då göra som Rysslands president Vladimir Putin och ta en paus från Vita huset och ställa upp igen om fyra år?

- Nej. Grundlagen som amerikanerna skapade i slutet på 1700-talet gäller ännu i dag. Det är en sån enorm process att ändra på konstitutionen så Obama blir inte president på nytt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln