Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Betalningsproblem bland 70-åringar ökar: Första kreditgenerationen lever över sina tillgångar

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 14:30.
Glada pensionärer på resa
Bildtext Är det "södernpensionärerna" som lever över sina tillgångar?
Bild: Yle/Kuvapalvelu

Kreditupplysningsbolagen vill väcka debatt om de 70 år fyllda som har problem med ekonomin. De har ökat med en fjärdedel på två år.

I fjol fick 1 430 personer som fyllt 70 år sin första betalningsanmärkning. Sammanlagt har 11 300 personer över 70 år betalningsproblem.

- De 70 år fyllda är den första kreditgenerationen, de stora efterkrigstida åldersklasserna som nu blir äldre, säger kreditupplysningsbolaget Suomen Asiakastietos vd Jukka Ruuska. De tror att de ekonomiskt kan leva som om de ännu förvärvsarbetade trots att inkomsterna sjunker vid pensionen.

Ruuska tror på en offentlig debatt kring seniorerna och deras penninghantering.

- Vi måste diskutera trenden i tid, säger Ruuska, för den kommer att fortsätta. Över 70-åringar med betalningsanmärkningar kommer att bli fler, det ser kreditbolagen nu.

Jukka Ruuska är vd för Suomen Asiakastieto.
Bildtext Var tillgänglig ifall föräldrar eller äldre släktingar behöver stöd, uppmanar vd Jukka Ruuska.
Bild: Yle/Anna Savonius

Vakta inte seniorerna - men det är viktigt att finnas till hands.

Vd Jukka Ruuska, Suomen Asiakastieto.

Beteendemodellerna har ändrats under generationernas gång. Ruuska poängterar att synen på skulder och krediter också har gjort det.

- Vi skickar fortsättningsvis betalningsanmärkningar i form av gammaldags brev. Senast då borde "väckarklockan ringa" hos mottagaren. Ifall betalningsanmärkningarna blir fler är det lite vi som bolag kan göra, då måste andra ta över.

Äldre kvinna.
Bild: Sini Salmirinne / Yle

Lägre medicinersättningar och pensioner stjälper allt för låginkomsttagarna.

Skuldrådgivare Satu Sjöblom

Vid skuldrådgivningen i Helsingfors tror rådgivarna inte på hippa golfande pensionärer i främsta led bland de överskuldsatta 70-plussarna.

- Jag är inte överraskad av att antalet över 70-åringar ökar så starkt bland de skuldsatta, säger skuldrådgivare Satu Sjöblom. Jag ser 70+ låginkomsttagare i Helsingfors vars ekonomi kan stjälpas av lägre medicinersättningar och nedskärningar i pensionerna. Samtidigt är boendekostnaderna höga här.

Hon säger att regeringens till synes små nedskärningar kan bli droppen som får bägaren att rinna över. När nedskärningarna slås ihop blir det stora summor för dem som redan har så lite.

- I 70-årsåldern kan livskamraten ha gått bort och det blir svårt att klara sig ensam, också ekonomiskt. De vuxna barnen kan vara arbetslösa och både barn och barnbarn är i behov av ekonomisk hjälp, förklarar Sjöblom.

Sjöblom säger också att det är lätt att få extra pengar i dag. Det är lätt att låna lite till och plötsligt är man i ekonomiskt trångmål.

Uppsjö av olika krediter

Det skulle gagna samhället på sikt om kreditbolagen kunde se kundens alla nuvarande krediter då man vill lyfta nya.

- Det skulle bidra till att fatta bättre kreditbeslut, säger vd Jukka Ruuska vid Suomen Asiakastieto.

I dag går det inte att få tag på en persons alla krediter samtidigt.

Bildtext Svårt för kreditbeviljaren att veta hur många olika krediter kunden har från tidigare.
Bild: AP Graphics Bank

- De enda uppgifterna om skulderna kommer från kunden själv, säger han vidare. Speciellt när det gäller konsumtionskrediter och mindre krediter av olika slag så är processerna helt automatiserade.

Ruuska säger att man behöver få informationen om alla krediter i en sådan form att den kan utnyttjas i en automatisk process.

Bättre kreditregister behövs

Staten eller lagstiftaren borde därför möjliggöra ett "positivt kreditregister", som vd Ruuska kallar det.

- Med det menar jag en informationskälla med alla existerande krediter. Det här skulle vara viktigt, upprepar han.

Han efterlyser också tillgängliga uppgifter om kreditkundernas inkomster, automatiskt. Dem borde man ha tillhands då någon lämnar in en kreditansökan.

Ruuska talar om ett kreditsamhälle i dag, mycket av det vi gör är beroende av tillgången till krediter. Livet blir enklare, i många fall.

- Det är lätt att lyfta lite för mycket kredit i dagens värld. Många behöver ändå hjälp för att förstå vad man kan och inte kan göra.

Satu Sjöblom är skuldrådgivare vid Helsingfors stad.
Bildtext Det har blivit alltför lätt att få extra pengar i dag, tycker skuldrådgivare Satu Sjöblom vid Helsingfors stad.
Bild: Yle/Anna Savonius

Digitala utmaningar syns bland äldre - och det är skamligt att tala om ekonomiska problem

- Största orsaken till den fula statistiken är inte det att folk skulle slösa pengar. Mångas inkomster är så små så när något överraskande händer, uppstår det problem, förklarar skuldrådgivare Satu Sjöblom vid Helsingfors stad.

Bland 70-plussarna börjar också de som inte har lärt sig att använda dator märkas. Att sköta bankärenden digitalt kan kräva en puff av barn och barnbarn.

- Har man inte barn kan det vara svårt att klara av det praktiska med räkningar och betalningar, säger Sjöblom.

Äldre på stan.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Hon tycker ändå att man inte ska förutsätta att "barnen fixar" allt för seniorerna. Samhället borde vara uppbyggt så att folk kan klara sig själva. Ofta bor de vuxna barnen på annan ort, vilket gör insynen svårare.

Det är inte heller lätt för vuxna barn att tala om vardagsekonomi med sina föräldrar. Det är en svår fråga.

- Kanske de inte märker hur det ligger till med de åldersstigna föräldrarnas ekonomi? I den äldre generationen kan det vara en större skam med ekonomiska problem - än hos de yngre. De äldre vill inte berätta om sådant, funderar Sjöblom.

- Kreditupplysningsbolagen kan inte berätta om föräldrarnas situation heller för barnen. Den skuldsatta borde själv vakna.

Fler 70-plussare med betalningsanmärkningar vittnar om att samhället har blivit hårdare.

Skuldrådgivare Satu Sjöblom.

- Nedskärningarna, som trädde i kraft vid årsskiftet, kommer inte att hjälpa upp läget för utsatta grupper, tvärtom, säger Sjöblom. Läget kommer ännu att bli värre för de äldre i samhället.

Butikslistan är viktig för 92-åriga Göta Wallin.
Bild: Yle/Anna Savonius

Det är ändå viktigt att minnas att de äldre utgör fortfarande en liten del av alla finländare med betalningsproblem. Sammanlagt fanns 373 100 finländare i Suomen asiakastietos register på grund av betalningsproblem. Antalet har ökat med 3100 på ett år.

Betalningsanmärkningar hopas ofta hos samma personer.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln