Krog i Sörnäs får spela musik på uteservering till halv två på natten – "Kan skada hälsan"
Föreställ dig att klockan är 21.57 en skön och varm julikväll och att du sitter ute på en mysig uteservering med en läcker dryck i din hand. Stämningen är på topp – ända tills personalen meddelar att det är slutserverat utomhus för kvällen och att det är dags att förflytta sig in. Invånare i närheten i sin tur drar en lättnadens suck – nattsömnen är räddad!
Det här är en balansgång som många krögare och invånare i huvudstadsregionen är bekanta med. Trots att största delen av restaurangerna tvingas stänga sina uteserveringar vid 22-tiden så finns det undantag. Miljönämnden i Helsingfors beslöt nämligen den här veckan att en restaurang på Slakthusområdet i Sörnäs ska få spela musik ända till halv två på natten på veckoslutskvällar – också på sin uteservering.
- Vi är riktigt nöjda med beslutet. Det tidigare beslutet innebar att vi skulle ha fått spela musik till klockan 22. Det förstod vi inte, eftersom det inte fanns några bevis på att musiken stör någon. Det bor ingen i närheten, säger Antti Määttänen, styrelseordförande på restaurangen B-Smokery.
Jag förstår inte med vilka redskap myndigheterna har mätt avstånden till närmaste bostäder.
Antti Määttänen, krögare
I ett tidigare beslut konstaterar Helsingfors miljöcentral att de närmaste lägenheterna ligger ungefär 100 meter ifrån restaurangen och att invånarna kan störas av musik som spelas på uteserveringen. Määttänen är av annan åsikt.
- Jag förstår inte riktigt hur och med vilka redskap myndigheterna har mätt avstånden. Myndigheterna förklarade för oss att orsaken till att ärendet utreds är att det har uppstått oljud. Men ingen myndighet kunde i slutändan säga eller bevisa vem som hade orsakat oljudet, säger Määttänen.
Määttänen misstänker att oljudet kan ha orsakats av någon festival som ordnats i området.
"Måste alltid finnas bevis för att någon störs"
Det krävs alltid en misstanke om att ljudet från en restaurang påverkar någon för att en myndighet, med miljöcentralen i spetsen, ska ingripa. Miljöcentralen kontaktar till exempel krögare och invånare innan man inleder en utredning.
- Vid behov gör vi ljudmätningar för att få reda på decibelnivån. Vi jobbar mycket utanför tjänstetid med de här fallen. Mätningarna gör vi på veckoslut och nattetid, eftersom belastningen på krogarna då är som högst, säger Toni Lyyski, ledande miljöinspektör på miljöcentralen.
Enligt Lyyski är det allt fler stadsbor som klagar på oljud som kommer från restauranger.
- Det handlar om 20 till 30 restauranger per år i Helsingfors. Det kan komma in ett tiotal klagomål för en enskild restaurang, så det handlar om en hel del klagomål, säger Lyyski.
Oljud kan leda till stress, trötthet och huvudvärk. Det handlar om både psykiska och fysiska problem.
Toni Lyyski, ledande miljöinspektör, miljöcentralen
"Kan skada hälsan"
Om en restaurang måste stänga av musiken klockan 22 beror det oftast på att ljudet anses störa invånare i närheten. Miljöcentralen kan motivera sina beslut med att ljudet kan vara skadligt för hälsan.
En liknande motivering användes i fallet med restaurangen i Sörnäs i det beslut som nu ändrades.
- Om man inte får sova ostört om nätterna så orsakar det till exempel stress och allmän trötthet och kanske huvudvärk. Sömnproblem kan orsaka både psykiska och fysiska problem, säger ledande miljöinspektör Toni Lyyski.
Krögare vill inte störa grannar
På ett allmänt plan förstår krögaren Antti Määttänen att det finns strikta bestämmelser om när och var till restauranger får ha uteserveringar och hur sent de får ha musiken på.
- Nattsömnen är viktig. Ingen har rätt att störa hemfriden ens i stadsmiljöer, säger Määttänen.
Vi vill inte störa våra grannar. Ur ett marknadsperspektiv vore det dumt - största delen av våra kunder bor ju i närheten.
Antti Määttänen, krögare
Enligt Antti Määttänen är det i restaurangens intresse att se till att restaurangverksamheten inte stör invånare i närheten.
- Vi vill inte störa våra grannar. Ur ett marknadsperspektiv vore det dumt - största delen av våra kunder bor ju i närheten, säger Määttänen.