Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Carola Vento: "Mamma vill inte flytta tillbaka till Äppelbacken"

Från 2017
Carola Vento och hennes hund.
Bildtext En del av Äppelbackaborna tycker om att kela med Carola Ventos hund då hon besöker sin mamma
Bild: Yle/Katarina Lind

Tidigare i veckan berättade Yle Östnyland att en del av de äldre som har flyttat från Äppelbackens servicecenter till Ebbo åldringshem medan Äppelbacken renoveras är missnöjda.

Två av invånarna saknade bland annat ett eget kök och tyckte att deras rum är för små. Dessutom upplevde de att det är längre väg för anhöriga att komma till Ebbo för att hälsa på.

Carola Vento, vars mamma också har flyttat från Äppelbacken till Ebbo, ringde då upp redaktionen för att berätta att hennes mamma är väldigt nöjd.

Ventos mamma är så nöjd att hon inte skulle vilja lämna Ebbo.

– Jag skulle gärna vilja att vi anhöriga skulle träffas och diskutera hur läget egentligen ser ut. Jag har hört så annorlunda saker av mamma och andra, säger Vento.

"Äppelbacken är som en fågelholk"

Vento berättar att hennes mamma trivs bättre i Ebbo än på Äppelbacken, eftersom fastigheten i Ebbo är på en våning. De äldre kan gå runt själva och alltid hitta tillbaka till sina egna rum.

– På Äppelbacken är de som i ett högt trä som är fullt med fågelholkar, och alla sitter där i sina egna holkar.

ebbo åldringshem vinter
Bild: Yle/Stefan Härus

Hon förklarar att fyra seniorer bodde i samma lägenhet på Äppelbacken, men att deras kondition kunde vara väldigt olika. Alla invånare kunde inte vara med i umgänget eftersom en del av dem var sängliggande och i sämre skick.

Det är en av orsakerna till att Ventos mamma trivs bättre i Ebbo.

– Där tar hon upp dörren och konstaterar ”jippi, här är folk.” Mamma är likadan babblare som jag, och fastän de kanske inte kommer ihåg allt de har pratat om så börjar de från början. Hon finns aldrig på rummet när man ringer eftersom hon har så mycket sällskap där.

Vento säger också att hon har talat med en medlem i personalen som har berättat att man bara en månad efter flytten märkte att många av de äldre var mycket gladare.

Det gemensamma köket får användas

En sak de invånare som Yle Östnyland talade med var missnöjda med var avsaknaden av ett eget kök.

Carola Vento säger ändå att personalen har sagt att de äldre ska få använda köket i Ebbo på samma sätt och ta med sina gäster dit, fastän det inte är de äldres privata kök.

– När jag har hälsat på mamma tillsammans med mitt barnbarn så har jag tagit mat med mig och så har vi hurtigt gått till köket och kokat kaffe och suttit där. Ibland har andra invånare också kommit dit för att kela med min lilla hund.

Carola Vento förstår att de invånare som inte vill vara med om pratstunderna med de andra invånarna inte trivs lika bra.

Äppelbackens servicecenter i Borgå
Bildtext Arkivbild av Äppelbackens servicecenter.
Bild: Yle/Carmela Walder

En av de invånare som Yle Östnyland talade med sade till exempel att han saknar möjligheten att träffa utomstående, som kom till Äppelbacken för att äta lunch.

– Dem bryr sig mamma igen inte om, utan hon har andra behov. Det är det här jag tycker att vi måste diskutera och ta hänsyn till, säger Vento.

Inte möjligt för de äldre att stanna i Ebbo

Anne Voutilainen är handledare på Äppelbackens servicecenter. Hon säger att det tyvärr inte är möjligt för en del av de äldre att stanna kvar i Ebbo då Äppelbacken är färdigrenoverat.

Ebbo åldringshem ska tömmas. Till exempel flyttar också intervallavdelningen Apollo ut därifrån samtidigt som Äppelbackaborna.

Om tidtabellen håller ska flytten ske kring september och oktober.

– När vi återvänder måste vi fundera på nya boendeformer för dem som kanske inte längre passar in på Äppelbacken. Det finns till exempel olika effektiverade serviceboenden där det finns mer personal och mer umgänge, säger Voutilainen.

Anne Voutilainen, ledare för serviceboende i Borgå
Bildtext Arkivbild av Anne Voutilainen.
Bild: Yle/Katarina Lind

Beskedet gör Carola Vento besviken. Enligt henne behöver hennes mamma inte mer vård, utan mer sällskap.

– Det är illa om mamma måste återgå till hur det var förut. Hon hade absolut inte tillräckligt med sällskap, och nu trivs hon så bra, säger Vento.

Det går att flexa efter flytten

Anne Voutilainen säger att det stämmer att Carola Ventos mamma har blivit mycket piggare efter flytten till Ebbo.

Hon förstår också Ventos poänger.

– Äppelbacken är ju mer som ett höghus, där du har din egen lägenhet och bor i ditt eget rum. Lokalerna i Ebbo är helt annorlunda, allt finns på ett plan och de äldre ser varandra där. Det är ypperligt för minnessjuka och andra som vill ha mer sällskap.

Enligt Voutilainen är det inte helt omöjligt att ta till nya arrangemang på Äppelbacken efter flytten tillbaka. Till exempel kunde de äldre som vill umgås mer med varandra sitta i matsalen.

– Men att miljön skulle vara likadan som i Ebbo lyckas nog inte, säger Voutilainen.

Carola Vento och Anne Voutilainen intervjuades av Frida Frankenhaeuser i Yle Östnylands morgonsändning.

Iris Gröndahl sitter på sitt rum på Ebbo åldringshem.

Äppelbackaborna är missnöjda i Ebbo

Den tillfälliga inkvarteringen väcker missnöje.

Diskussion om artikeln