Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Leva med annorlunda barn

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 10:17.
En leende Maria Sundblom-Lindberg
Bildtext Maria Sundblom Lindberg
Bild: Parad Media

Jag hade upplevt henne som ytlig. Eller... det är kanske fel ord. Snarare intetsägande. Konstig. Undfallen. En brud som lät killarna köra med henne, helt enkelt.

Men när jag själv blev förälder så händer något. När ultraljudsdopplern slirar runt på min mage, i jakt på liv och avvikelser, stiger hon upp från mjölkpallen och ut ur julkrubban. Med rak rygg tackade hon ja till att ta emot ett annorlunda barn och med det satte hon mycket av det som man som förälder önskar sina barn åt sidan.

Åtminstone jag har önskat mina barn trygghet och ett så enkelt liv som möjligt, men när Maria tar emot sin baby i stallet så vet hon, att det kommer att bli svårt, och att hon inte kommer att kunna skydda honom. Det är troligtvis därför som hon är så tyst. Hon är maktlös och livrädd.

Åsa och Peppe Krook samtalar med Maria Sundblom Lindberg.
Bildtext Åsa och Peppe Krook i samtal med Maria Sundblom Lindberg.
Bild: Parad Media

Eddys mamma Åsa blev också rädd när hon fick ett annorlunda barn. Rädd för att alla i förlossningsrummet reagerade märkligt och levererade den eventuella diagnosen på hennes nyfödda barn som ett dödsbud. Men hon upplever sig aldrig maktlös utan packar ihop sig och sin baby och vägrar voi voi.

Tillsammans med Eddys pappa lägger de snabbt upp en fostranstrategi där diagnosen inte ska begränsa Eddys liv utan han ska erbjudas samma liv och samma möjligheter som sin storasyster. I det skedet vet de ännu inte om han kommer att kunna tala eller gå, men de har tro och hopp och oändligt med kärlek.

Eddy Krook med välklädd Ken-docka.
Bildtext Eddy med välklädd docka.
Bild: Parad Media

Idag gör vården allt för att upptäcka Eddys avvikelser i tid. Vi tar nackprov och blodprov, men har inte en aning om vad vi ska göra med resultatet. Om ultraljudet visar avsaknad av vitala organ är beslutet att avbryta graviditeten kanske inte så svårt, men vad gör man med förhöjda värden? Vad gör man med sannolikhetsprocenter och är ett barn med alla kromosomer på rätt plats en garant för ett lätt liv?

Jag har inte några svar, men alla beslut, i det skedet när magen har börjat få sin rundning, är våldsamma. Minsta möjliga smärta jo, men för vem? Och vad gör man om man inte är överens i relationen? Det finns inte några kompromisser, men det finns massor av ångest.

Maskerad och lek med familjen Krook i vardagsrummet.
Bildtext Maskerad och lek med familjen Krook i vardagsrummet.
Bild: Parad Media

Nu har jag fem barn. Dopplern har kört över min mage otaliga gånger och när det gäller kromosom 21 så fick alla 2 istället för 3, men det innebar inte att jag kunde erbjuda dem ett lätt liv. Bra på många plan, men inte lätt. Lätt var överhuvudtaget fel tänkt. Varmt ska vi tänka istället. Det är det som bär över svårt.

Siri och Eddy vid köksbordet.
Bildtext Siri och Eddy vid köksbordet.
Bild: Parad Media

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Rättelse: Rubriken har utökats med artikelförfattarens namn för att förtydliga att innehållet är en kolumn och baserar sig på författarens egna åsikter. (16.1.2017).

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln