Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska trupper rullar in i Polen

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 15:19.
Amerikanska trupper rullar in i Polen - Spela upp på Arenan

En amerikansk pansarbrigad rullar nu in i Polen, där den ska placeras som en markering mot Rysslands agerande i närområdet.

Uppemot 4 000 soldater, 80 Abrams-stridsvagnar och hundratals andra bepansrade fordon rullar nu in i Polen. Den amerikanska pansarbrigaden har rest från sin bas i Colorado, via Tyskland och ska placeras på en bas i Drewsko Pomorskie, i nordvästra Polen och Zagan i landets västra del..

Det här är den största amerikanska militära förstärkningen i Europa på flera decennier.

Ryska agerandet i Georgien och annekteringen av Krim var viktiga milstolpar

USA:s Natoallierade i östra Europa, Polen, Estland, Lettland och Litauen har begärt om förstärkningen på grund av Rysslands agerande i framför allt Georgien och Ukraina.

USA:s president Barack Obama utlovade en förstärkning av Natos "östra flank" redan för två och ett halvt år sedan, men det slutliga beslutet om den fattades vid Natos toppmöte i Warszawa i somras.

Polen är först ut med att ta emot förstärkningen, men pansarbrigaden kommer att delta i manövrar i de baltiska länderna.

Ryssland rasar

Den amerikanska pansarbrigaden anländer till Polen vid en intressant tidpunkt, bara en vecka innan Donald Trump installeras som USA:s president. Trump har hittills gett uttryck för en betydligt positivare inställning till Ryssland och ryska intressen än hans företrädare.

Ryssland har rasat mot planerna på Nato-förstärkningen i Polen. På torsdag förmiddag sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov att Ryssland betraktar den amerikanska pansarbrigaden som ett hot mot Rysslands nationella säkerhet.

- Vilket som helst land skulle se negativt på utländsk militär upprustning vid sina gränser. Vi tolkar det här som ett hot mot oss och det utsätter våra intressen och vår säkerhet för fara, sade Peskov.

Diskussion om artikeln