Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå gamla järnhandel flyttar till Östermalm

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 06:18.
prylar i järnhandel
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Länge försökte handelsman Teemu Tukiainen, med hjälp av Borgå stad, hitta en ny lämplig fastighet för Borgå gamla järnhandel. Det lyckades i sista minuten. Den nya adressen är Montörsvägen 8 i Östermalm.

Senast på söndag måste järnhandeln vara ute ur Borgå gamla järnvägsstation. De nya ägarna har skickat en vräkning via utmätningsmannen. Tukiainen måste lämna fastigheten senast på söndag. På måndag vill de installera nya lås i huset.

- Det var i sista valetet som vi lyckades hitta en ledig lokal. Jag hade visserligen drömt om att få flytta butiken till Näse gård, men nu hamnar jag istället i en källare. Det blir väl min nästsista grop, skämtar Tukiainen.

Borgå gamla järnvägsstation 12.01.17
Bildtext Borgå gamla järnhandel har varit inhyst i Borgå gamla järnvägsstation i många år.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det sjätte barnet

Om Tukiainen och hans mannar ska hinna ut ur Borgå gamla järnvägsstation i tid med alla attiraljer, ska det vara fart på påkarna. På torsdagen vid middagstid är golv och väggar ännnu belamrade med förvaringslådor och hyllor fulla med beslag, gamla verktyg, ugnsluckor, kaminer och allehanda grejor.

- Lite tragiskt är det att det gick så här. Jag hade gärna gått i pension från den här platsen om ett par, tre år. Jag har fem barn, men den här platsen har känts som ett sjätte barn. Det är känslosamt att lämna det här kapitlet i mitt liv bakom mig, säger Tukiainen.

Fördröjd flyttning

Borgå gamla järnhandel är en sann oas för sådana som bygger eller renoverar enligt gammal byggteknik. Under den halvtimme som Yle Östnyland är på plats är det en jämn ström av kunder som kommer in. Vissa av dem för att handla, andra för att prata bort en stund eller för att få förvissning om att verksamheten fortsätter på annan adress.

En av kunderna köper en kopia av Albert Edelfelts oljemålning Lekande pojkar på stranden. Enligt mannen är en av pojkarna på bilden en avlägsen släkting till honom.

Men tillbaka till flytten. Kommer den gamla stationsbyggnaden faktiskt att vara tom på måndag morgon?

- Inte en chans, säger Tukiainen. I synnerhet som vädret blev som det blev. Det är besvärligt att flytta grejer i full snöyra. Dessutom är rampen ner till källaren på den nya adressen synnerligen hal, så jag har alla odds emot mig.

Bättre än mögelskola i Sibbo

Källaren på Montörsvägen 8 i Borgå fick Tukiainen nys om helt enkelt för att ägaren och hyresvärden i fastigheten ringde och erbjöd honom källarlokalen.

Riktigt nöjd är han inte med platsen, men den är kanske trots allt bättre än de fastigheter som erbjudits i Sibbo och Lovisa.

- Hellre en sämre lokal i Borgå än en övergiven byskola i Sibbo eller en butikslokal på Drottninggatan i Lovisa. Sådana erbjudanden har jag nämligen fått från väster och öster, säger Tukiainen.

teemu tukiainen vid borgå gamla järnhandel
Bildtext Köpman Teemu Tukiainen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Hoppades på Näse gård

Men helst hade Tukiainen flyttat in i Näse gård.

- Jag fick löfte från tjänstemannanivå i Borgå stad om att det är okej att flytta in där. De försökte med hjälp av ett tjänstemannabeslut föra ärendet till stadsstyrelsen, men det politiska motståndet var för starkt. Ärendet kom aldrig upp till behandling, säger Tukiainen.

Länge levde Tukiainen i förhoppningen att det skulle gå vägen med Näse gård. Det resulterade i att han inte aktivt sökte alternativ. Det i sin tur har resulterat i att han nu är efter i tidtabellen.

Tukiainen tycker att varor av det slag han saluför skulle kräva en gammal byggnad för helhetens skull.

- Min roll har ju litet varit museidirektörens också. Jag har fått berätta om Borgå gamla järnvägsstation och dess historia på sidan om säljandet. Nu blir ju situationen en helt annan, säger Tukiainen.

gamla beslag och handtag
Bild: Yle/Stefan Härus
handhyvlar i trä hos borgå gamla järnhandel
Bild: Yle/Stefan Härus

Slut på berättelserna

Tukiainen inser förstås att historieberättandet nu är slut. Hallen dit Borgå gamla järnhandel flyttar är en betongbunker utan någon som helst historia.

- Visst kan man inreda hallen på ett sätt som skulle passa med butikens utbud, men där är det nog bara prylarnas historiska vingslag som kommer att höras, säger Tukiainen.

Medan Tukiainen filosoferar om det som varit och försöker förstå vad som komma skall, är några av hans vänner i färd med att rulla ut stora trälådor fulla med prylar.

- Jag har gjort ett nytt hyreskontrakt och flytten är på gång. Om vi klarar det under den här veckan är en annan sak. Jag hoppas i alla fall att ägarna kommer emot och att vi kan bortse från vräkningen, säger Tukiainen.

Borgå gamla järnhandel flyttar till källaren på Montörsvägen 8 i februari 2017
Bildtext Torsdagens ymniga söfall har gjort vägen ner till "bunkern" hal.
Bild: Yle/Stefan Härus
Borgå gamla järnhandel flyttar till källaren på Montörsvägen 8 i februari 2017
Bildtext Inte som i den gamla anrika järnvägsstationen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln