Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kringgå båtskatten utomlands "inte mödan värt"

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 14:37.
Båtar vid en brygga på sommaren .
Bildtext Snart är sommaren här, men blir det för bökigt att flytta båten p.g.a. skatt?
Bild: Yle/Lucia Catani

Den som funderar på att registrera sin båt utomlands för att slippa betala båtskatt i Finland får räkna med både praktiska och juridiska bekymmer, som kan bli ännu dyrare än själva båtskatten.

Regeringens omtalade förslag till båtskatt har väckt häftig debatt. Vissa båtägare undrar nu om de eventuellt kunde kringgå skatten genom att registrera sina båtar utomlands, främst i Estland.

Yle Nyheters utredning ger vid handen att det knappast lönar sig för vanliga båtägare.

Båtägarens hemort avgör

Regeringens lagförslag utgår från båtägarens hemort. Om du bor i Finland och äger en registreringspliktig båt, kan du tvingas betala skatt även om båten är registrerad utomlands.

En registreringspliktig vattenfarkost får enligt lagen inte användas i Finland innan den införts i Trafiksäkerhetsverkets (Trafi) register. Den som låter bli att registrera sin båt riskerar böter.

Sjöbevakningens patrullbåt
Bildtext Polisen, sjöbevakningen och tullen ansvarar för övervakningen till sjöss.
Bild: Sjöbevakningen

En vattenfarkost som tillfälligt rör sig i finländska vatten och vars ägare eller innehavare saknar hemort i Finland, behöver inte registreras.

- Om man av någon orsak vill registrera sin båt i exempelvis Estland men ändå använda den i Finland, måste man klippa alla band till Finland. Båten får inte ha finländska ägare eller innehavare, påpekar enhetschef Ville Räisänen vid Trafi.

Äga båten via utländskt bolag?

Den enda möjligheten att slippa båtskatten är alltså att flytta utomlands och ta sin avregistrerade båt med sig, eller flytta båten till ett utländskt företag samt registrera och förvara båten utomlands.

- Det låter som en möjlighet, åtminstone i teorin, säger Räisänen.

Men frågan är om allt detta är mödan värt, om man ändå främst vill använda båten i finländska vatten. Den föreslagna båtskatten varierar mellan 100 och 300 euro per år, beroende på båtens storlek och motoreffekt.

Båtförvaring i Horsbäck Ekneäs, AG Marine.
Bildtext Hemmahamn och vinterförvaring utomlands kan bli opraktiskt och dyrt i längden.
Bild: Yle/Minna Almark

- Att grunda ett bolag för sin båt och ordna med registrering i Estland kostar garanterat mer än några hundra euro. I mitt tycke är det verkligen inte mödan värt, säger Mats Welin, kommodor vid Nyländska Jaktklubben i Helsingfors.

Welin är själv jurist till utbildningen och är förvånad över att såpass många verkar fundera på att kringgå båtskatten.

- Beskattaren har i alla moderna skattelagar vissa regler om kringgående av skatt, så jag tycker det är en ganska dödfödd tanke. Men jag kan nog förstå dem som tycker att båtskatten är orättvis.

Knepigt med båtförsäkring och sjöräddning

Den som trots allt registrerar sin båt utomlands kan tvingas ta farväl av sin nuvarande båtförsäkring, inklusive bonus och andra förmåner.

Till exempel OP-gruppen (Pohjola) försäkrar endast sådana båtar som är registrerade i Finland och som huvudsakligen används i finländska vatten.

Hos försäkringsbolaget If kan man försäkra sin båt också om den är registrerad utomlands, men båtens hemmahamn måste vara i Finland.

Finlands flagga i aktern på fartyg
Bild: Yle/Erica Vasama

På andra sidan Finska viken har man heller ingen nytta av Sjöräddningssällskapets bogserings- och reparationsservice Trossen.

Sjöräddningssällskapet rycker ut vid behov för att undsätta båtar längs hela den finländska kusten. Trossen-medlemskap berättigar båtägare till motsvarande service också i svenska, norska och danska vatten, men inte i Estland.

Tankeställare för föreningarna

Den som är medlem i en båt- eller segelförening gör också klokt i att kontrollera om föreningen har några särskilda regler för båtar i utländsk ägo eller båtar registrerade utomlands.

- Vi har haft utländska NJK-medlemmar som funderat på att ta sina båtar till Finland, och det har vi gjort upp särskilda regler för, säger Mats Welin.

Varje båtägare måste också beakta flaggreglemente. En båt i utländsk ägo kan inte ha Finlands flagga i aktern, inte ens om båten har finländsk besättning.