Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska förbundet om ”ölgate”: ”Är inte okej”

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 15:37.
Janne Andersson
Bildtext Janne Andersson är förbundskapten för Sveriges landslag.
Bild: All Over Press

Debatten fortsätter efter att finländska landslagsledare har druckit öl iklädda landslagskläder. Svenska Fotbollförbundet tar kraftigt avstånd från beteendet. ”Vi uppträder inte så”, säger generalsekreteraren.

En storm i ett ölglas. Det är vad som har uppstått under januariturnén i Abu Dhabi.

TV4-journalisterna Olof Lundh och Andreas Sundberg uttryckte sin bestörtning över att finländska lagledare satt i en pub och drack öl i landslagskläder i onsdags.

– Man är kanske lite naiv som svensk, men man hajar ändå till när man ser 4-5 finska ledare sitta runt ett bord och ett par av dem dricker öl, säger Lundh.

– Det ser ju väldigt oprofessionellt ut att representera sitt land och sedan sitta och dricka alkohol, säger Sundberg,

Inte acceptabelt

Det finländska fotbollslandslagets lagledare Lennart Wangel sa på onsdagen till Yle Sporten att det inte är något skumt med att dricka ett par öl på kvällen i landslagskläder.

Den svenska reaktionen är däremot annorlunda från förbundshåll. Det Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till Fotbollskanalen att ett sådant här beteende inte är acceptabelt.

– För mig är det så här; när man uppträder inom ramen för våra landslag och i de här sammanhangen och har Svenska Fotbollförbundets dräkt på sig, då dricker vi inte alkohol. Och det är de regler och det förhållningssättet man har att rätta sig efter, säger Sjöstrand.

"Alla är överens"

Sjöstrand säger att det är okej att dricka öl på kvällstid – när man har bytt om från landslagskläder.

– Vi uppträder inte så. De regler man har att förhålla sig och det förhållningssättet vi tillämpar det är att då dricker du inte alkohol offentligt och öppet.

– Att sitta vid poolen, i baren, i våra landslagskläder – det är inte okej. Och det kan jag säga att vi pratat om i dag på morgonen och alla är helt överens. Alla tycker det också. Det är för mig en självklarhet för hur vi uppträder och hur vi ska uppfattas utifrån de roller vi har och de förebilder vi ska vara.

Diskussion om artikeln