Hoppa till huvudinnehåll

Sport

100 finlandssvenska idrottsprofiler har sagt sitt – Leo-Pekka Tähti överlägset bäst i Finland

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 18:49.
Leo-Pekka Tähti vinner 100 meter, Paralympics 2008.
Bildtext Leo-Pekka Tähti sopar banan med resten, enligt Svenskfinlands idrottsgrädde.
Bild: All Over Press

Paraidrottaren Leo-Pekka Tähti åtnjuter en enorm uppskattning bland sina idrottarkolleger. I Yle Sportens enkät där hundra finlandssvenska sportprofiler deltog utkristalliserades en tydlig toppkvintett – och överlägsen vinnare.

Yle Sporten bad 120 idrottare, tränare och andra idrottsprofiler från 34 olika grenar att utse Finlands tre bästa idrottare 2016.

Hundra svarade – även om flera beklagade sig över hur svårt det var på grund av det ”fattiga och slätstrukna” idrottsåret Finland haft, för att citera två av dem som svarade.

– Det här året har ju varit erbarmligt svagt på absolut alla sätt, så konkurrensen är inte mördande precis, skrev en friidrottsprofil i enkäten som genomfördes anonymt.

1. Leo-Pekka Tähti, 153 poäng

En idrottare stack dock ut ur mängden. Leo-Pekka Tähtis namn fanns på 56 av de inlämnade 100 kupongerna och låg etta på hela 43 av dem.

Förstavalet på respektive lista tilldelades tre poäng, tvåan två och trean en – och Tähti samlade nästan dubbelt så många poäng som tvåan Mira Potkonen (153 mot 80).

”Leo-Pekka har överlägsna meriter”, ”outstanding redan länge”, ”håller måttet i ur och skur” och ”nu är det verkligen hans tur att bli uppmärksammad”, lät några av motiveringarna.

Leo-Pekka Tähti tävlar i Paralympics 2008.
Bildtext Tähti är Finlands genom tiderna främsta paralympiska idrottare.
Bild: All Over Press

Tähti tog i Rio de Janeiro sitt sammanlagt femte paralympiska guld och det fjärde raka på 100 meter i T54-klassen i rullstol. Många betonade att han nu äntligen förtjänar att få titeln.

– Inte helt lätt att ta fram en topp-3 i år, men denna var lätt. Tähti borde ha fått den för länge sen, nu är det hans tur, tyckte en fotbollsspelare.

– Bombsäker år efter år. Tog fjärde raka guldet i Rio, kan man be om mer? En liten besvikelse om han inte blir vald. Dessutom stormskön människa, ansåg en idrottare i en individuell OS-gren.

– Det är dags att lyfta upp honom bland våra främsta idrottare, vilket han redan varit i flera år oavsett handikapp, konstaterade en lagsportstränare.

2. Mira Potkonen, 80 poäng

Tvåa i omröstningen kom Mira Potkonen, som med sitt brons var Finlands enda medaljör i sommarens OS. Hon tog dessutom EM-silver och VM-brons, men det är OS-framgången som betonas framom allt annat.

– För idrottare väger OS/Paralympics tyngre än allt annat, skriver en individuell OS-deltagare.

Mira Potkonen, OS 2016.
Bildtext Potkonen vann tre mästerskapsmedaljer under förra året.
Bild: All Over Press

Potkonen tilldelades endast fyra förstaplatser, men ytterligare 40 satte henne på en andra eller tredje placering.

– Jag vet väl inte ens helst hur hon ser ut, men är man den enda som vinner medalj i en av de största tävlingarna, så måste man nog vara med, summerar en fotbollsspelare som rankar Potkonen som tvåa.

– En underdog som mittiallt visade klorna. En tuff och målmedveten idrottare, lyder en annan motivering.

3. Henri Kontinen, 70 poäng

Tio poäng bakom Potkonen hittas tennisspelaren Henri Kontinen som ”uppnådde något en finländare aldrig gjort förut”, som en idrottare beskrev.

Kontinen vann som första finländare en Grand Slam-titel då han i mixed dubbel erövrade Wimbledon, och han tog även bland annat hem ATP-slutturneringen i herrdubbel om avslutning på en fin säsong.

Henri Kontinen och Heather Watson lyfter segerpokalerna i Wimbledon.
Bildtext Kontinen fick lyfta i Wimbledonpokalen tillsammans med Heather Watson.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

– Han har bevisat att även “vi” från Finland kan bli bäst i en superpopulär gren som tennis, skrev en tränare och fick medhåll av två OS-idrottare.

– Tennis är en av världens största idrottsgrenar och fast han inte vunnit något stort individuellt, så tycker jag han är värd att titulera sig årets idrottare i Finland tack vare sina prestationer i dubbel.

– Jag värdesätter deras prestationer högt eftersom det är en otroligt tuff väg till toppen i så globala grenar. Tyvärr tas det för sällan i beaktande i Finland, tyckte en som även röstade på cyklisten Lotta Lepistö.

4. Lotta Lepistö, 55 poäng

Lotta Lepistö – som tog två VM-medaljer i landslagscykling, i lagtempo och det individuella linjeloppet – rankas som fyra. OS gick inte helt enligt planerna, men det väger inte lika tungt här, enligt Lepistös väljare.

– VM rankas högre än OS bland cyklisterna själva, menar en tränare.

– En VM-medalj i den oerhört tuffa sporten är värd all uppmärksamhet den kan få, ansåg en annan uthållighetsidrottare.

Lotta Lepistö firar sitt VM-brons i linjelopp i Qatar.
Bildtext Linjeloppsbronset var Finlands första individuella VM-medalj i landsvägscykling.
Bild: All Over Press

– Fixade Finlands första VM-medalj i sin gren. Envis och målmedveten, jobbar hårt, väl värd ett omnämnande, skrevs det i en motivering.

5. Patrik Laine, 51 poäng

En tätkvintett utkristalliserades tydligt. Femma kom ishockeyspelaren Patrik Laine som i fjol bland annat vann junior-VM-guld, herr-VM-silver, FM-ligaguld, och dessutom som bäst gör en utmärkt debutsäsong i NHL.

Laine är blott 18 år och är ”egentligen för ung för att vara så bra”, som en annan ung idrottare beskrev, men han hör redan till de mest lyskraftiga idrottare i Finland. Det märks även i enkäten.

– Egentligen förstår jag mig inte på ishockey och vad som är hög standard där, men Laine har också slagit sig in i min mediebubbla, summerade en framstående friidrottsprofil genomslagskraften.

Patrik Laine värmer upp inför match mot Chicago Blackhawks.
Bildtext Laine har gjort stor succé i Winnipeg Jets, som draftade honom som tvåa i sommar.
Bild: All Over Press

En annan rutinerad friidrottsmänniska påpekade att han nu för första gången rankar en lagidrottare som Finlands bästa idrottare.

– Att både Patrik och Sebastian (Aho) under året vunnit junior-VM och spelat VM med herrlandslaget och nu är i spelande formationer i NHL saknar motstycke, berömde en lagidrottare.

– För tidigt? Men hans VM och hans start i NHL framkallar rysningar i mig. När såg vi någonting liknande senast? Han beter sig med självsäkerhet och pondus som en veteran, och är totalt respektlös, löd en annan beskrivning.

Resultat från Yle Sportens omröstning om Årets idrottare i Finland 2016.
Bildtext Topp-5 i en klass för sig i Yle Sportens omröstning.
Bild: Yle

Resten

Bakom topp-5 sjönk röstantalen klart. Förutom de fem främsta inkasserade sex idrottare mer än fem poäng.

De var boxaren Eva Wahlström, fotbollsspelaren Lukas Hradecky, skidskytten Kaisa Mäkäräinen, släggkastaren David Söderberg, ishockeyspelaren Kasper Björkqvist och triathlonisten Kaisa Lehtonen.

Eva Wahlström efter segern över Anahi Esther Sanchez, 16.12.2016.
Bildtext Värt att nämna att ett antal lämnade in sina röster innan Wahlström försvarade sitt VM-bälte i december.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Nedan ett urval av motiveringarna beträffande idrottarna på placeringarna 6–11.

Eva Wahlström
”Världsmästare, säkert skickligare än Potkonen på alla sätt, men det är svårt att få en helhetsbild av proffsboxning.”

Lukas Hradecky
”Finlands bästa fotbollsspelare just nu. Hör snart till samma kategori som Antti Niemi och Jussi Jääskeläinen.”

Kasper Björkqvist
”Ödmjuk kille som genom tålmodigt arbete tagit sig till toppen inom en idrott med oerhört tuff konkurrens. Också en ödmjuk kille utanför rinken.”

Kaisa Lehtonen
”En stenhård idrottare som tyvärr inte uppmärksammats lika mycket som hon förtjänar. Triathlon är en brutalt tuff idrott.”

Jämförelse
NamnPoängFörstaplatserAndraplatserTredjeplatserPå hur många kuponger
Leo-Pekka Tähti, rullstol1534310356
Mira Potkonen, boxning804281244
Henri Kontinen, tennis701115733
Lotta Lepistö, cykling558101028
Patrik Laine, ishockey51861529
Eva Wahlström, boxning173249
Lukas Hradecky, fotboll173249
Kaisa Mäkäräinen, skidskytte112215
David Söderberg, släggkastning92114
Kasper Björkqvist, ishockey913-4
Kaisa Lehtonen, triathlon91225

Hyllning till Hyysalo

Förstaplatser delades även ut till Michelle Karvinen, Leo Komarov, Liisa Lilja, Lauri Markkanen, Wilma Murto, Petra Olli, Oskar Osala, Joel Pohjanpalo, Krista Pärmäkoski, Linda Sandblom, Tim Sparv, Arttu Tennberg och IFK Mariehamn.

Poäng fick också Sebastian Aho, Aleksi Aitala, Makwan Amirkhani, Kristian Bäck, Albin Granlund, Matti Heikkinen, Robert Helenius, Krister Holmberg, Pekka Hyysalo, Oskar Kirmes, Petteri Koponen, Jani Lyyski, Oskari Mörö, Nooralotta Neziri, Benedek Olah, Peetu Piiroinen, Teemu Pukki, Jesse Puljujärvi, Noora Ruskola/Camilla Cedercreutz, Antti Ruuskanen, Kimi Räikkönen, Nico Rönnberg, Daniel Sjölund, Simon Skrabb, Fredrik Smulter och Edis Tatli, samt JVM-guldlaget i ishockey och herrlandslaget i innebandy.

Pekka Hyysalo ger tummen upp, sommaren 2015.
Bildtext Pekka Hyysalo har gjort en lång väg tillbaka.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Pekka Hyysalo, freestyleåkaren som kämpat sig tillbaka efter en livshotande olycka, var ett av de mest oväntade omnämnandena – med en av de finaste motiveringarna.

”Killen som visar att inget är över även om allt är bedrövligt. Grabben kommer igen efter en dom till livstidsinvalid och ger aldrig upp. Kan inte låta bli att lyfta på hatten för sådan spirit. Om du vill så finns det alltid ett sätt, bara du inte ger upp även om allt verkar vara emot dig.”

Årets idrottare utses på Finlands idrottsgala på tisdag (17.1) och röstas fram av sportjournalister, som inte deltog i Yle Sportens enkät.

Diskussion om artikeln