Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad läste Finland år 2016?

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 10:15.
Akademiska bokhandeln i Helsingfors
Bild: Mikael Crawford/Yle

Bokbranschen i Finland omsätter ca 600 miljoner euro årligen. Så mycket pengar sätter man i Finland på böcker. I siffran ingår både privata och kommunala inköp. För år 2016 gick bokförsäljningen ned med 3 procent.

Det framgår ur Finlands Bokhandelsförbunds statistik. De här uträkningarna baserar sig på försäljningen av varor som har en tio procents omsättningsskatt. Någon regelrätt rapportering förekommer inte eftersom böcker kan säljas på så många olika sätt, i bokhandlar, via nätet, återförsäljare utan butik eller i stormarknader.

Harry Potter levererar

Den goda nyheten är att försäljningen av barn- och ungdomsböcker steg med 8 % från år 2015. Den dåliga nyheten, om man väljer att se det så, är att det var främst EN bok som åstadkom lyftet. Nämligen J.K. Rowlings Kirottu lapsi (Det fördömda barnet) som sålts i närmare 100.000 exemplar.

För faktaböckerna gick försäljningen ned med 6 % år 2016. Men det beror inte på att finländarna skulle vara mindre intresserade av information, utan på att trenden med färgläggningsböcker för vuxna har mattats av. Jo, färgläggningsböckerna räknas överraskande nog som faktaböcker för Nationalbiblioteket tilldelar dem ISBN-nummer.

E-böckerna blir billigare

Att regeringen beslutat sänka momsen för e-böcker från nuvarande 24 % till samma som gäller för övriga böcker, nämligen 10 %, ses som en glädjande nyhet. Beslutet är ett resultat av att EU enats om den här momssänkningen.

Nåmen vilka böcker sålde bäst år 2016? Inte överraskande är det återigen Ilkka Remes som ligger i täten i kategorin skönlitteratur. Den här gången med romanen Kiirastuli. Årets Finlandiaprisvinnare Jukka Viikiläs Akvarelleja Engelin kaupungista har nått femte plats.

I kategorin översatt skönlitteratur är det signaturen Kepler (paret Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril) som sålt mest med thrillern Playground. Fram till den sista på 20 i topplistan hör alla romaner, så vitt jag förstår, till thriller-genren. Men Elena Ferrantes Loistava ystäväni (Min fantastiska väninna) är den enda på listan som inte är en thriller.

Bland inhemska barn- och ungdomsböcker är det Mauri Kunnas som är kungen med 11 titlar på 20 i topp listan. Marie Kondo med sin städfilosofibok Konmari - siivouksen elämänmullistava taika leder listan på mest sålda faktaböcker 2016. Den har sålts i mer än 50.000 exemplar.

Årets beställningsbok som delas ut

I samband med Bokens och rosens dag den 23 april delas Roope Lipastis Eloveenatyttö gratis ut till alla som köper en bok i en bokhandel. Boken delas ut under tre dagar, från fredag 21.4 till söndag 23.4. Eloveenatyttö är en specialskriven berättelse om finskhet och kärlek som är illustrerad av Karoliiina Korhonen. Hennes serie Finnish Nightmares var fjolårets mest sålda serie.

Diskussion om artikeln