Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera tiotusen mystiska samtal till finländare från London

Från 2017
Telefon med lista över mottagna samtal, där ett av numren är det mystiska numret från London.
Bild: Sebastian Dahlström, Yle

Ett okänt antal finländare har under den senaste tiden fått mystiska samtal från ett telefonnummer i Storbritannien. Det verkar inte handla om enskilda felringningar utan om systematiskt ringade till och med dygnet runt.

Enligt nummerupplysningen har samtalet kommit från ett nummer i London. Nummerupplysningen säger också att man sedan början av januari har fått 36 000 förfrågningar om telefonnumret +44 20770 21777 och av ett liknande nummer som också slutar på 777 har det kommit 37 000 förfrågningar. Sammanlagt alltså 73 000 förfrågningar.

I det här skedet är det klart att åtminstone nummerupplysningen förtjänar på de mystiska samtalen från London. Det har också visat sig att man sedan februari i fjol via tjänsten kukasoitti.fi 50 000 gånger försökt få reda på vem som ligger bakom numret + 44 20770 21777.

Talar dålig engelska eller med brytning

Det har visat sig att uppringaren ofta har avbrutit samtalet genast då någon har svarat. Om samtalet har fortsatt har uppringaren i allmänhet talat dålig engelska eller engelska med asiatisk eller indisk brytning. Ofta har uppringaren frågat efter någon annan person.

Uppenbarligen har ingen brottsanmält samtalen. På Centralkriminalpolisen säger man att man inte har några uppgifter om samtalen.

På Kommunikationsverket har man inte heller några uppgifter om de mystiska samtalen, men man lovar utreda ärendet.

För att polisen ska börja utreda ärendet måste det uppfylla kriterierna för brott, säger kriminalöverkommissarie Ilkka Laasanen på polisen i Inre Finland. Ett enskilt samtal uppfyller knappast kriterierna ens för lindrigt bedrägeri.

Laasanen säger ändå att man möjligtvis på grund av det stora antalet samtal kunde hitta någon form av brottsrubricering.

Ursprunglig artikel: Arvo Vuorela, Yle uutiset

Diskussion om artikeln