Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland får ett ryskt parti - ryssarna tar det med ro, esterna med oro

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 13:44.
Rysslands ambassad i Tallinn.
Bildtext Det nya ryskspråkiga partiet ser till Ryssland för inspiration i frågor om mänskliga rättigheter.
Bild: Yle / Patrick Holmström

Ett nytt ryskspråkigt parti håller på att ta form i Estland. Det ska heta Eestimaa Rahvaste Partei (ungefär Estlands folks parti) och grundarna säger att partiet försvarar alla som diskrimineras i landet. Partiet kommer främst att rikta in sig på de ryska väljare som hittills har varit lojala mot röstmagneten Edgar Savisaar och inte vill förlåta Centerpartiet för att ha manövrerat ut sin före detta ledare.

Det är ingen händelse att det nya partiet i sitt namn talar om Estlands folk i plural. Det är ett sätt att betona att Estland aldrig har varit ett monokulturellt samhälle.

Men den grupp på drygt 20 personer som nu vill bilda Eestimaa Rahvaste Partei (ERP) har i åratal sagt att dagens Estland uttryckligen vill skapa ett land bara för esterna.

- Vi håller på att skapa ett parti som utgår ifrån att alla folk i Estland behandlas lika, säger gruppens ledare Mstislav Rusakov enligt Eesti Päevaleht.

Han anser att staten Estland systematiskt diskriminerar sina ryssar.

- Det är nonsens, kommenterar Olga Vijard deras påståenden.

Jag hittar Vijard vid morgongröten på ett café i Tallinn. Hon är jurist och beskriver sig själv som "en helt vanlig ryska som talar estniska".

Olga Vijard sitter med sin morgongröt på ett café i Tallinn.
Bildtext Olga Vijard blev avbruten mitt i morgonmålet.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Hon tycker inte alls om mitt förslag att kalla henne en ryskspråkig estniska.

Starka fördomar är inte samma som diskriminering

Enligt Vijard finns det juridiskt sett ingen diskriminering i Estland, trots att den estniska grundlagen från 1992 har ett par suspekta paragrafer.

Det betyder inte att allt är bara bra för minoriteten, men de problem som finns är praktiska. Väldigt många ester har starka fördomar och det gör att det är svårt för många ryssar att hitta en plats i samhället.

- När vi behandlas orättvist handlar det inte om diskriminering. Estland följer alla internationella lagar och avtal, men i vardagen lever vi segregerade ifrån varandra.

Kontrasten mellan det Vijard säger och det det nya partiet anser. Den lilla kontakt Yle Nyheter har haft med personerna bakom det planerade partiet har gått genom organisationen MPGR.EU. På deras webbplats kan den som förstår ryska bilda sig en egen uppfattning.

Enligt Vijard verkar det nya partiet leva kvar på 1990-talet, då myndigheternas agerande faktiskt var diskriminerande och många ester uttryckligen ville förmå ryssarna att lämna landet.

- Det är en dödfödd idé att idag bygga ett parti kring tanken att ryssarna diskrimineras, säger Vijard. Så kallade ryska partier som hade samma budskap fick inte ens för 15 år sedan mer än ett par procent av rösterna.

Senast ett liknande parti ställde upp i parlamentsvalet var år 2011. Då fick Vene Erakond - Ryska partiet, 0,9 procent av rösterna.

Partiet ska stå för mänskliga rättigheter

Gruppen bakom ERP leds alltså av en man som heter Mstislav Rusakov, också han jurist.

Rusakov är chef för Kitež, en medborgarorganisation som säger sig kämpa för mänskliga rättigheter. Organisationen brukar tycka att problemen med mänskliga rättigheter är enorma i Estland och nästan obefintliga i Ryssland.

Många andra av gruppens medlemmar har kopplingar till liknande ryska medborgarorganisationer. Några har figurerat i den estniska skyddspolisens årsrapport över personer som utgör ett hot mot Estland.

De etablerade medierna ses som en fiende

Så mycket mer vet vi inte om det eventuella partiet.

Partiets representant dyker inte upp på en på förhand bokad intervju med finländska journalister. (Efter att den här artikeln publicerades har MPGR.EU kontaktat oss för en ny möjlighet.)

... ryska partier som hade samma budskap fick inte ens för 15 år sedan mer än ett par procent av rösterna.

Olga Vijard

Deras pressekreterare Sergei Seredenko säger, enligt den estniska rundradion ERR, att han inte behöver svara på de stora mediernas frågor eftersom det redan nu finns en parlamentariker, Mihhail Stalnuhhin från Centerpartiet, som inte gör det.

Han har visat att det är helt ok för politiker att inte tala med alla medier, menar Seredenko.

Oron för att Kreml ska få inflytande i Estland är reell

De estniska medierna skriver inte mycket om det kommande partiet, men de tar det mer på allvar än Olga Vijard och de flesta ryssar i Tallinn gör.

Det finns en reell rädsla för att ett Kremltroget ryskt parti ska klara sig bra i parlamentsvalet år 2019. Anledningen är att den stora röstmagneten bland ryssarna i Estland, Edgar Savisaar, i höstas manövrerades ut ur sitt eget parti, Centerpartiet.

Det här har, enligt de estniska medierna, väckt ont blod mot Centerpartiet bland de ryskspråkiga väljarna. Det har i offentligheten spekulerats att Savisaars fall i värsta fall kan leda till att ett helt nytt parti blir ett av de tre stora efter nästa val.

Också det här är nonsens enligt den grötätande Olga Vijard.

- Jag tycker att den nya partiledaren och premiärministern Jüri Ratas verkar vara en bra person. Inte har Centerpartiet ännu förlorat någons stöd.

Estlands premiärminister Jüri Ratas.
Bildtext Lyckas premiärminister Jüri Ratas behålla Centerpartiets stöd bland de ryskspråkiga väljarna?
Bild: EPA/VALDA KALNINA

Det ska till med en ordentlig skandal för att Estlands politiska landskap, åtminstone på den ryskspråkiga sidan, ska förändras radikalt, tror Vijard.

- Det skulle väl vara om det kommer fram att det finns några skumma finansiärer bakom Ratas.

Det nya partiet ser amatörmässigt ut

Hon tillägger att de som tror att ryssarna skulle rösta på ett parti som ERP är fulla av fördomar.

- Ett parti som har diskrimineringen av ryssar som en central punkt i sitt budskap kan högst få någon enstaka procent av de ryska väljarnas stöd.

För det behövs det dessutom rika sponsorer.

Allt kan ta slut innan det hinner börja

- Om de lämnar internet och bedriver kampanj i den riktiga världen, då kan de få ett visst stöd bland äldre ryssar eller i Ida-Virumaa, alltså den helt ryskspråkiga nordöstra delen av Estland. Men det kommer inte att räcka för att få in någon i parlamentet, tror Vijard.

Frågan är om partiet någonsin kommer ens så långt. För att ett parti ska få registreras krävs att det har 500 personers stöd. Än så länge har de samlat ihop ungefär 100 namn.

Diskussion om artikeln