Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama hävde särrättigheterna för flyktingar från Kuba

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 07:26.
Kubanska flyktingar vid gränsen mellan Guatemala och Mexiko. Kubanerna försöker ta sig till USA där de behandlas betydligt bättre än andra flyktingar från Latinamerika
Bildtext Kubanska flyktingar som dessa som tar sig via Guatemala och Mexiko till USA kan inte längre räkna med att få stanna kvar. Hädanefter behandlas kubaner som andra flyktingar från latinamerika
Bild: EPA/BENJAMIN ALFARO

Kubaner som flyr till USA kan inte längre räkna med att komma in i landet utan visum.

President Barack Obama beslöt att med omedelbar verkan häva de rättigheter som kubanska flyktingar har åtnjutit i årtionden.

Policyn som kallas wet foot/dry foot - dvs blöt fot/torr fot - har inneburit att kubaner som når USA via fastlandet får stanna kvar medan flyktingar som plockas upp ur havet avvisas.

Förändringen är inte oväntad efter att relationerna mellan USA och Kuba tinades upp och länderna återupptog sin diplomatiska relationer år 2014.

Beskedet kom ändå oväntat eftersom man ville förhindra att tusentals kubaner skulle fly till USA innan deras rättigheter hävdes.

- Vi fortsätter att välkomna kubaner som immigranter så som vi gör med immigranter från andra länder i enlighet med våra lagar, sade Obama i ett uttalande.

Inga läkare heller

Länderna har förhandlat om invandringsfrågan i flera månader och Kuba gick bland annat med på att ta emot alla kubaner som har avvisats.

USA stängde i gengäld dörren för utbildad hälsovårdspersonal som har kunnat söka jobb visumfritt i landet.

Kuba har länge motsatt sig regeln eftersom det ledde till att många läkare lämnade landet och sökte sig till välbetalda jobb i USA.

Obama gjorde slut på visumfriheten för kubaner medan Kuba i gengäld gick med på att ta emot alla avvisade kubaner som har drömt om att ta sig till USA
Bildtext Obama gjorde slut på visumfriheten för kubaner medan Kuba i gengäld gick med på att ta emot alla avvisade kubaner som har drömt om att ta sig till USA
Bild: EPA/Ernesto Mastrascusa

Flyktingantalet ökade

Den amerikanska kustbevakningen har varje år plockat upp tusentals kubaner som genast avvisas.

Tiotusentals kubaner som anländer till landet via Mexiko har däremot fått stanna kvar medan flyktingar från andra latinamerikanska länder avvisas.

År 2015 anlände 40 000 kubaner via fastlandet till USA och det kom 54 000 ifjol.

Alla kunde komma visumfritt in i landet och ansöka om arbetstillstånd och senare om uppehållstillstånd.

- Folk hade motiv att emigrera, säger Obamas biträdande nationella säkerhetsrådgivare, Ben Rhodes

Kubaner fick sedan år 1966 automatiskt, permanent uppehållstillstånd oavsett av vilken orsak de flydda från öriket.

Det förändrades år 1995 då president Bill Clinton inför nya regler när tiotusentals kubaner försökte ta sig över havet till USA.

Den nyöppnade amerikanska ambassaden i Kuba får hädanefter ännu mer uppgifter då kubaner måste ansöka om visum om de vill till USA
Bildtext Den amerikanska ambassaden i Kuba får hädanefter ännu mer uppgifter då kubaner måste ansöka om visum om de vill till USA
Bild: EPA/Ernesto Mastrascusa

Blandade reaktioner

Beslutet väckte blandade reaktioner bland kubaner i Miami i Florida.

Den kubanska bilmekanikern Mario Garcia blev arg då han hörde att kubaner inte längre får automatiskt uppehållstillstånd.

- Det är ju inte så att kommunismen är över i Kuba, så varför skall man stoppa det som har räddat liv, undrade Garcia.

Eulalia Jimenez som kommer från Venezuela var däremot glad eftersom andra flyktingar har behandlats olika.

- Varför är det bara kubaner som borde ha rätt att komma och bygga ett liv åt sig, sa Jimenez.

Diskussion om artikeln