Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lännen Media: Stort stöd för Halla-aho

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 12:22.
Jussi Halla-aho
Bild: AOP

Det verkar finnas ett stort stöd för Jussi Halla-aho i kampen om ordförandeposten i Sannfinländarna.

Enligt en opinionsundersökning som Lännen Media har gjort bland Sannfinländare kan Halla-aho på allvar utmana sittande ordförande Timo Soini om ordförandeskapet.

Enligt undersökningen skulle Soini få ungefär 55 procent av rösterna i ett ordförandeval, medan Halla-aho skulle få 45.

En intressant detalj är också att om Timo Soini inte ställer upp i ordförandevalet blir Sampo Terho den populäraste kandidaten, med en knapp marginal till tvåan Halla-aho.

Det var ändå endast 250 partiaktiva som svarade på enkäten, så siffrorna kan på sin höjd ses som riktgivande.

Jussi Halla-aho: Jag är inte överraskad över resultatet

Jussi Halla-aho säger till Svenska Yle att han inte är överraskad över stödet för honom i Lännen Medias undersökning. Halla-aho upprepar också att det är högst sannolikt att han ställer upp i ordförandevalet, men att han meddelar om sitt beslut först senare under våren.

Halla-aho vill också att sannfinländarna sitter kvar i regeringen om han skulle bli vald till ordförande.

- Det viktigaste är att se till att regeringsprogrammet förverkligas beträffande en striktare invandringspolitik och språkexperimentet. De här frågorna är allra viktigast för oss.

I övrigt gäller det för partiet att klargöra sina riktlinjer med fokus på riksdagsvalet 2019 enligt Halla-aho.

Sittande ordföranden Timo Soini ska meddela senare under våren om han ställer upp för återval. Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho har sagt att han ställer upp i valet om Soini inte ställer upp för återval, men att han inte tänker utmana den sittande ordföranden.

Sannfinländarna väljer ny partiordförande under sin partikongress i 10–11.6.2017 i Jyväskylä. Alla partimedlemmar får delta i valet. Enligt Jussi Halla-aho räknar man med att drygt 3000 medlemmar deltar i själva partikongressen.

Diskussion om artikeln