Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Prognos: Bostäderna blir dyrare i år - också hyrorna stiger

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 12:05.
Litet prydnadskeramikhus står på eurosedlar.
Bildtext Störst är efterfrågan på små bostäder i centrum av stora städer.
Bild: Anssi Leppänen / Yle

De positiva vindarna inom ekonomin kommer att ha en effekt också på bostadsmarknaden, förutspår Pellervos ekonomiska forskningscentral PTT i en prognos. Priserna kommer att stiga.

Orsaken bakom de stigande priserna och hyrorna är de växande städerna, enlig t PTT:s prognos för bostadsmarknaden.

De regionala skillnaderna är stora.

När man ser till hela landet kommer priser för gamla höghuslägenheter att stiga med 1,8 procent. Nya och gamla hyror för fritt finansierade bostäder kommer att stiga med 2,4 procent enligt prognosen.

Bildtext Handeln med gamla lägenheter har gått något bättre år 2016 än året innan.
Bild: Yle/Marie Söderman

PTT tror att efterfrågan på ägarbostäder kommer att växa. Det här kommer att minska på trycket på hyresmarknaden, där hyrorna trots allt fortsätter stiga.

– Sysselsättningen stiger, räntorna är låga och den osäkerhet som konsumenterna upplever minskar, säger PTT:s ekonom Antti Kekäläinen.

Dyrare i stan, billigare på landet

Finlands bostadsmarknad kommer att vara allt mer polariserad. Stora städer och deras kranskommuner växer och det är också här som priserna stiger.

På annat håll i landet krymper befolkningen, bostädernas värde sjunker och det kan vara svårt att hitta köpare eller hyresgäster för lägenheterna.

Ökningen av priser och hyror i hela landet speglar främst utvecklingen i de stora städerna och i närheten av dem.

Bildtext Många vill bo i centrum av stora städer.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Brist på små bostäder

Efterfrågan på små bostäder kommer fortsättningsvis att vara stor. Unga och äldre som bor ensamma behöver lägenheter i allt större utsträckning.

Enligt PTT borde Finland bygga mer bostäder som det finns efterfrågan på, det vill säga små lägenheter i städernas centrumområden.

- Bara det, att det finns ett tillräckligt stort bostadsutbud som svarar på efterfrågan, reglerar priserna så att de inte stiger mot skyarna, säger PTT:s ekonom Tuuli Tähtinen.

Diskussion om artikeln