Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politiker dömdes till dagsböter - föreslog tvångssterilisering, grisblodssprej och gruppstraff

Från 2017
Olli Sademies i orange jacka i Helsingfors tingsrätt 4.1.2017.
Bildtext Rättegången mot Olli Sademies hölls den 4 januari i Helsingfors tingsrätt.
Bild: Lehtikuva

Helsingforspolitikern Olli Sademies dömdes på fredagen av Helsingfors tingsrätt till dagsböter för hets mot folkgrupp. Han har i tre inlägg på Facebook skymfat och smutskastat invandrare och muslimer.

Sademies dömdes till 50 dagsböter som för hans del blir 1 900 euro i bötesstraff.

Enligt tingsrätten har Sademies gjort sig skyldig till tre fall av hets mot folkgrupp eftersom hans inlägg på Facebook kan ses som skymfande och smutskastande. De kan leda till förakt mot de omnämnda folkgrupperna.

Åklagaren yrkade på ett kännbart bötesstraff eller ett kort villkorligt fängelsestraff för Sademies. Enligt tingsrätten kan Sademies inte dömas till fängelse eftersom hans inlägg inte har hetsat till våld.

Sademies har tidigare representerat Sannfinländarna i Helsingforspolitiken. Han uteslöts från partiets fullmäktigegrupp i december 2015 efter att han hade uteslutits från partiet på grund av sina Facebookinlägg. Han är ändå fortfarande aktiv inom politiken i Helsingfors. Han sitter i fastighetsnämnden och i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster.

Inläggen skrevs under 2015

Sademies åtalades för tre Facebookinlägg där han enligt åklagaren har skymfat och smutskastat muslimer och invandrare.

I ett inlägg skrivet i slutet av maj 2015 föreslog han att afrikanska män som kommer till Finland ska tvångssteriliseras för att socialskyddet inte klarar av mängden invandrare. I ett annat inlägg några dagar senare insinuerade han att muslimer är bråkiga och därför bör man utveckla sprej som består av grisblod för att försvara sig mot dem.

I det tredje inlägget skrivet i november 2015 föreslår han gruppstraff för inkräktare (på finska matu eller maahantunkeutuja). För varje inkräktare som begår en våldtäkt borde 100 manliga inkräktare utvisas från den flyktingförläggning där våldtäktsmannen bor.

Sademies nekade till alla åtal och anser att han som politiker har rätt till åsikter och att komma med olika förslag.

Domen mot Sademies har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.

Diskussion om artikeln