Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pokémon-spelare piggar upp Sveaborgs vinter – över en miljon besökare år 2016

Från 2017
Sveaborgsfärjan på Sveaborg i mars 2016.
Bildtext Sveaborg lockar besökare också på vintern.
Bild: Yle/Petter West

Sveaborg lockar allt fler besökare också under vintermånaderna. I januari-februari och oktober-december i fjol ökade antalet besökare med tjugo procent jämfört med året innan. I höstas lockade framför allt Pokémon Go -spelet många spelare till sjöfästningen.

Sveaborg brukar vara fullsmockat av både turister och stadsbor under varma och soliga sommardagar, men nu har också vintersäsongen blivit populärare. Färska siffror visar att besökarantalet under vintersäsongen 2016 har gått upp med 20 procent jämfört med år 2015.

Sammanlagt lockade Sveaborg 283 000 besökare under vintersäsongen, medan den totala mängden för hela året var snäppet över en miljon.

Enligt tidigare undersökningar är det oftast utländska turister som besöker Sveaborg under vintersäsongen, det vill säga i januari-april och oktober-december. Nu har det blivit vanligare också bland stadsbor att åka till Sveaborg på vintern.

- I fjol fick Sveaborg en ny restaurang som har öppet året runt. Också några fler museer har hållit öppet på vintern jämfört med tidigare år. Vi har också haft modern cirkus och teater, så det finns program året runt, säger Petteri Takkula som är utvecklingschef på förvaltningsnämnden för Sveaborg.

Pokémon fyllde färjorna

År 2016 var Sveaborg speciellt populärt i maj och september-oktober. I maj var det den nyöppnade färjeförbindelsen till Skanslandet som samtidigt lockade fler besökare till Sveaborg.

På hösten var det mobilspelet Pokémon Go som lockade ett stort antal spelare till sjöfästningen. Intresset var så stort att en del färjor var smockfulla av ivriga spelare.

Sveaborg har omkring 800 invånare och 400-500 människor jobbar där.