Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet - nästan

Från 2017
Frej Vuori, Jahkob Tjäder och Rasmus Tjäder badar i vintersolskenet, i förgrunden ett mixerbord.
Bildtext Frej Vuori, Jahkob Tjäder och Rasmus Tjäder är ständigt på jakt efter det perfekta ljudet.
Bild: Yle / Ted Urho

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet - nästan

Rubriken är en hänvisning till en känd replik från ett svenskt sketchprogram från medlet av 1990-talet. Frej, Jahkob och Rasmus är ändå tre soundjägare som är lite för unga för att komma ihåg Killinggänget.

I ett litet rum i en nedsliten rödtegelbyggnad i en bortglömd del av Vallgård sitter tre killar uppflugna på var sin högtalare. Golvytan räcker inte till för mer än en stol.

- Här finns 17 högtalare, som vi byggt själva, säger Frej Vuori. Tolv av dem är bashögtalare, lägger han leende till.

För att få allt att rymmas in i det lilla rummet krävs organisationsförmåga, eller många timmar Tetris.

Tillsammans med Jahkob och Rasmus Tjäder utgör de cirka hälften av Ivah Soundsystem, ett kollektiv som jobbar med ljud.

Det är basen som räknas

De tre har väldigt olika uppgifter i teamet. Frej Vuori är en av dem som sköter DJ-bordet, det är han som mixar skivorna. Rasmus Tjäder är den som håller i micken och får igång publiken, och Jahkob Tjäder är, förutom DJ, också ingenjören som funderar på hur högtalarna placeras.

- Högtalarna i din hemstereo går i regel loss på 50 watt. I det här ljudsystemet talar vi om 17 000 watt. Och då står bara basen för elva- tolvtusen watt, säger han.

I en liten högtalare kan man lika gärna använda den trådlösa kopplingen, dom klarar sällan av alla de frekvenser som man får med via en kabel.

Jahkob Tjäder om kabel vs. trådlöst.

Musiken som killarna oftast spelar kommer från Jamaika-hållet: ska, reggae och dub. Den mjuka musiken känns i hela kroppen.

- Första gången man står framför högtalarna kan det kännas som en hjärtattack, eller som om inälvorna skulle vibrera, säger Jahkob Tjäder.

Mixerbordet är en nyckel till det perfekta ljudet.

Då man vant sig så blir det en euforisk känsla av basens vibrationer då de går igenom kroppen, menar han.

- Det kan kännas som en skön massage, kompar lillebror Rasmus Tjäder.

Högtalarna är ett gediget handarbete

Killarna i Ivah Soundsystem har själva byggt ihop högtalarna utgående från ritningar av ljuddesignern Mikko Laurila. På Jahkob Tjäders laptop skymtar skisser för en ny uppsättning högtalare, ännu större och ännu kraftigare.

Högtalarna är byggda i slitstarkt björkfaner, för att det är tåligare än plast, och klarar bättre av resonansen.

En gång spelade vi på en nattklubb, och bartendern undrade om vi kunde skruva ner basen då glasen inte ville hållas i hyllan.

Frej Vuori om vikten av att ha mycket bas.

- Vid frekvenserna på 60-50 hertz och neråt, så är det ganska mycket luft som pressas igenom högtalarna, säger Jahkob Tjäder

"Som att kånka på 17 stycken tvättmaskiner." Så är det att rouda på ljudsystemet, säger Frej Vuori. (t.h.)

Det finns ändå ett material som skulle ge ännu bättre ljud: betong.

- Men det skulle vara för opraktiskt då vi ska transportera högtalarna till och från spelningar. Det är redan nu som om vi skulle flytta med 17 tvättmaskiner varje gång vi ska på en keikka, säger Vuori.

Vill du se hur det ser ut när Ivah Soundsystem uppträder live? Klicka här för Youtube-videon.

Genväg nummer 1: betong under skivspelaren

Men tillbaka till jakten på det perfekta ljudet. Här dyker betongen upp igen. Utanför den lilla lyan där Ivah Soundsystem hyst in sig finns klubben Ääniwalli, och deras DJ-bord i betong, för utomhusfester på gården.

- Då du spelar musik från vinylskiva så vill du att bordet din skivspelare står på är så stabilt som möjligt. Om basen får bordet att vibrera, så hoppar nålen på skivan, och då hoppar också musiken, förklarar Frej Vuori, och pekar på några betongplattor som hört till utrustningen som alltid är med killarna på en spelning.

Betongplattan behöver nödvändigtvis inte bli en del av inredningen i ditt hem, om det är så att du gillar att spela LP-skivor.

- För hemmabruk räcker det med gummitassar under skivspelaren. Men då vi spelar musik med mycket bas så har vi betongplatta, skumgummi och en matta under skivspelaren för att uppnå det bästa ljudet, berättar Jahkob Tjäder.

Det perfekta ljudet är något som Jahkob Tjäder ofta funderar på.

Det är inte bara för vinylspelaren som den kraftiga basen kan ställa till det, visar det sig.

- En gång spelade vi på en nattklubb, och bartendern undrade om vi kunde skruva ner basen då glasen inte ville hållas i hyllan. Nej svarade vi, basen hör till, så du får nog plocka ner glasen. Och det gjorde han, skrattar Vuori.

Genväg nummer 2: använd inte mobilens högtalare

Samtalet går vidare från ljudkällan till själva högtalaren. Jahkob Tjäder menar att han kanske överanalyserar sound, men om ljudkvaliteten är dålig, så vill han hellre att det är tyst.

- Särskilt om man spelar upp musik rakt från mobilen så låter det illa, man hör inte ens alla frekvenser, så musiken är inte den samma som via en bra högtalare.

Han får medhåll av de två andra ljudsnickrarna i rummet. Ett alternativ till att spela musik rakt från mobilen är en liten bärbar, trådlös högtalare.

- Där gäller det också att placera den rätt i rummet. Jag brukar sätta den på en lite högre, upplyft plats, så sprider sig ljudet bättre, säger Frej Vuori.

Jahkob och Rasmus Tjäder placerar högtalare.

En fråga som ofta gäckar den som använder sig av en liten högtalare är kopplingen: ska man plocka fram kabeln eller går det lika bra med trådlöst?

- I en liten högtalare kan man lika gärna använda den trådlösa kopplingen, dom klarar sällan av alla de frekvenser som man får med via en kabel. Men har du ett bra högtalarsystem så ska du nog koppla det via kabel för att få ut det mesta av ljudet, säger Jahkob Tjäder.Facebook inbäddning som var sönder raderad 21.12.2021
Lyssna på vad mer killarna har att berätta om sin jakt på det perfekta ljudet:

Morgonöppet: Jakten på det perfekta ljudet - skippa mobilens egna högtalare

8:09