Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps utrikesminister gjorde kineser rasande - medier hotar USA med krig

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 17:15.
En flygbild av en ö i Sydkinesiska havet.
Bildtext Kina har byggt konstgjorda öar i Sydkinesiska havet och försett dem med militär utrustning.
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO/POOL

USA:s blivande utrikesminister Rex Tillerson har lyckats reta upp Kina rejält redan innan han har tillträtt. Trumps utvalda minister har med sina uttalanden om konflikten i Sydkinesiska havet fått kinesiska medier att hota med omfattande krig.

Kinesiska statsägda medier hotar USA efter att Rex Tillerson har sagt att han vill neka Kina tillgång till öar i Sydkinesiska havet.

Kinesiska statliga medier skriver att USA och Kina har ett omfattande krig framför sig om Tillerson kommer att förverkliga sin plan.

USA:s senat hörde igår på torsdag landets blivande utrikesminister Rex Tillerson. Han fick en fråga om hur han ställer sig till att Kina har krävt att få så gott som hela Sydkinesiska havet i sin besittning.

Kina har byggt konstgjorda öar med militärbaser i Sydkinesiska havet. Tillerson jämförde Kinas åtgärder med Rysslands illegala erövring av Krim. Han meddelade också att han skulle neka kineserna åtkomst till de konstgjorda öarna.

Kinesiska medier reagerade med raseri.

Rex Tillerson knyter sin näve.
Bildtext Rex Tillerson blir utrikesminister i USA.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

– Kina har tillräckligt beslutsamhet och kraft för att se till att den här folkuppviglingen inte lyckas. Ytterligare försök att hindra Kina tillgång till öarna är korkade, om Washington inte planerar att inleda ett storskaligt krig i Sydkinesiska havet, skriver den kinesiska tidningen Global Times i sin ledare.

– Det lönar sig för Tillerson att studera kärnvapenstrategier, om han vill tvinga en stor kärnvapenmakt att dra sig tillbaka från sitt eget territorium, skriver tidningen.

Sex länder grälar om Sydkinesiska havet

Under Barack Obamas tid har USA förhållit sig opartiskt till konflikten om Sydkinesiska havet som är rikt på naturtillgångar. Det är Kina och fem andra stater som är inblandade i stridigheterna.

Stundvis har USA:s flotta seglat i området och varnat för provokationer.

- Om den här politiken förändras mot mer motsättningar och man försöker neka Kina tillgång till öar som landet redan besitter, skulle det vara ett steg mot en förödande konfrontation mellan Kina och USA, skriver den statliga tidningen China Daily.

Kinas officiella linje är mer måttfull, påminner tidningen The Guardian. Enligt en informatör vid Kinas utrikesministerium grundar sig Kinas och USA:s relation på att undvika motsättningar och konflikter, på gemensamma intressen och samarbete som gynnar bägge parterna.

Källa: Reuters

Artikeln är ursprungligen skriven av Yrjö Kokkonen och översatt av Svenska Yle.

Diskussion om artikeln