Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesministeriet tror inte på något stort antal papperslösa i Finland

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 16:28.
Päivi Nerg är kanslichef vid Inrikesministeriet.
Bildtext Päivi Nerg
Bild: YLE/Antti Lempiäinen.

Kanslichefen vid inrikesministeriet Päivi Nerg tror inte att de papperslösa som har fått avslag på sin asylansökan lockas till att stanna kvar i Finland.

Det finns nu knappt 200 papperslösa och vid ministeriet tror man att mängden inte väsentligt stiger om de som har fått ett negativt asylbeslut frivilligt återvänder till sitt hemland i samma takt som hittills.

Städerna i huvudstadsregionen har redan börjat förbereda sig på att ordna nödinkvartering för större mängder människor, eftersom flera kommer att bli tvungna att lämna flyktingförläggningarna under våren.

Beslutsfattandet effektiveras

Servicen vid flyktingförläggningarna upphör för allt fler eftersom andelen beslut från förvaltningsdomstolarna och högsta förvaltningsdomstolen gällande asylansökningar kommer att öka under vintern och våren. Hittills har servicen dragits in för 160 asylsökande.

Takten ökar också eftersom asylärendena i framtiden kommer att behandlas i fyra förvaltningsdomstolar, inte längre bara i Helsingfors förvaltningsdomstol.

Nerg säger att myndigheterna ständigt följer med läget på flyktingförläggningarna.

- Myndigheterna har en mycket god bild av vad som händer i landet, säger Nerg.

Nerg: Stora skaror blir inte kvar i Finland

Hon tror inte att andelen papperslösa stiger till hundratals eller tusentals eftersom många har lämnat landet frivilligt. Andelen har hållits på samma nivå under de senaste två månaderna.

I ett värsta scenario har man förberett sig också för stora mängder papperslösa eftersom ingen med säkerhet vet hur många som frivilligt lämnar landet i fortsättningen.

Nerg säger att inrikesministeriet, städerna och organisationerna har en mycket god kontakt och alla har som målsättning att den som har fått ett negativt asylbeslut får klart för sig att de inte har någon laglig rätt att stanna i landet.

Ingen lämnas ute i kölden

― Päivi Nerg

- Välfärdssamhällets budskap är ändå att ingen lämnas ute i kölden utan att man för enskilda nätter kan ta in på inkvartering arrangerad antingen av myndigheterna, Röda Korset, städerna eller någon organisation.

- Budskapet är ändå att man inte kan förbli boende i flera år i någon nödinkvartering, säger Nerg.

Ursprunglig artikel: Marjatta Rautio/ Yle uutiset

Artikeln har uppdaterats. Ordet förvaltningsrätter har korrigerats till förvaltningsdomstolar och fyra hovrätter och Helsingfors hovrätt har ändrats till fyra förvaltningsdomstolar och Helsingfors förvaltningsdomstol.

Diskussion om artikeln