Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dubbelt så många blir mamma utan partner - vanligast i Nyland

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 14:29.
Gravid kvinna utomhus.
Bildtext Inom HNS-området är var tionde kvinna som får barn genom fertilitetsbehandling ensamstående.
Bild: AOP / Darya Petrenko / Alamy

Antalet barn som föds genom fertilitetsbehandlingar för kvinnor utan partner har fördubblats på tio år. Det har Folkhälsan märkt och ordnar nu föräldrakurs för ensamstående mammor. Nina Nyman blev mamma för ett år sedan och upplever att stödet från rådgivningen och på BB varit bra.

- Det har alltid känts som en möjlighet att skaffa barn själv, säger Nina Nyman som är mamma sedan drygt ett år.

Hemma med sin ettåriga dotter Lo är Nyman nu en av de 150-160 kvinnor per år som får ett barn utan en partner, genom fertilitetsbehandlingar.

Antalet kvinnor som ensamma får barn utan fertilitetsbehandling är betydligt fler: över 4 600 av de barn som föddes år 2015 hade mammor som uppgav att de varken var gifta eller sambo. Den siffran är på rätt samma nivå som för tio år sedan.

Nina Nyman med sin dotter i en bärsele på magen.
Bildtext Nina Nyman har tyckt att livet som ensamstående mamma hittills gått förvånansvärt lätt. Nyman jobbar som chefredaktör för Astra.
Bild: Privat.

När Nyman för några år sedan kände sig redo att bli mamma upplevde hon att hennes dejtande fokuserade väldigt mycket på om personen skulle bli en lämplig pappa eller inte. Det kändes inte rättvist, så hon kontaktade en klinik för att höra sig för hur man kommer igång.

- Jag såg det inte som att välja bort en partner, utan som en chans att få ett barn, och kanske en partner senare.

Bemötandet har varit bra

Nyman upplever att bemötandet på både kliniken, rådgivningen och BB främst har varit gott.

- Jag tror att det kanske är mer stigmatiserande för dem som inte har en donator, utan en faktisk person som sen inte vill vara en del av ens liv. För det är ju jättemycket tvåsamhet i till exempel föräldraskolningen, det pratas om en man och en kvinna. Då är det säkert jobbigt om man har tänkt sig att det ska vara en annan person med.

Fertilitetsbehandling utan partner vanligare i Nyland

På förlossningen hade Nyman med en släkting som stöd. Förlossningen drog ut på tiden och Nyman hade många olika barnmorskor.

- Den sista hade inte hunnit läsa igenom mina papper och frågade när pappan skulle komma och om vi ville ha ett delat rum. Jag sa att det skulle vara lite oväntat om han dök upp, säger Nyman och skrattar.

Folkhälsan ordnar nu kurs för mammor utan partner

Folkhälsan som erbjuder doulastöd vid förlossningar har märkt att antalet ensamstående mammor som anlitar den tjänsten klart har ökat. Nu provar man också på att erbjuda en förberedande mammakurs för enbart ensamstående mammor.

- Det är allt fler ensamstående mammor som hittar också den servicen. Via det har vi fått upp ögonen för vad det innebär för skillnad när man är två och när man är bara en, säger doulakoordinatorn Petra Turja på Folkhälsan.

Nina Hongell-Ekholm och Petra Turja sitter i en soffa på Folkhälsan
Bildtext Nina Hongell-Ekholm och Petra Turja drar mamma- och föräldrakurser på Folkhälsan.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Ensamma mammor har tidigare deltagit i de traditionella familjeförberedelsekurserna, men Folkhälsan tror det kan finnas särskilda behov för dem som väntar allena.

- Då kanske de känner att de inte är ensamma om att vänta ensamma, utan det finns andra som är i samma situation, säger Nina Hongell-Ekholm som är med och ordnar Mammakraft-kurserna.

Då kanske de känner att de inte är ensamma om att vänta ensamma.

― Nina Hongell-Ekholm, Folkhälsan

Nu har Hongell-Ekholm funderat på hur diskussionerna går på kurserna och vilka begrepp som ska användas.

- Det är ingen självklarhet i dag att väntande mamman har en partner, då ska vi vara respektfulla mot de mammor som kommer.

Ibland sker det lapsusar som att man talar bara om mamma och pappa, men så sitter det två mammor där.

― Petra Turja, Folkhälsan

Turja hoppas att det här är något också den offentliga sidan börjar fundera mera på.

- Ibland sker det lapsusar hos oss alla, som att man på en föräldraförberedelsekurs talar bara om mamma och pappa, men så sitter det två mammor där. Men jag tror att folk blir mer och mer medvetna om det här.

Förvånansvärt lätt

Nina Nyman tycker att både väntan och småbarnslivet som ensam mamma har gått förvånansvärt lätt. Hos rådgivningen i Berghäll i Helsingfors var det en del språkproblem och Nyman undrar om det var därför rådgivningspersonalen kände sig obekväm med hennes situation. Men i Ekenäs där hon bor nu har mottagandet varit varmt.

Signalen blir ju att barn med singelmammor är tillåtna men inte önskade.

― Nina Nyman om uteblivet FPA-stöd

En del oväntade problem har ändå dykt upp. Dels märkte Nyman först när processen redan var igång att FPA-stödet för fertilitetsbehandlingar inte ges till singelmammor.

- Det är ju en ganska dyr behandling och det föds väldigt få barn i det här landet. Signalen blir ju att barn med singelmammor är tillåtna men inte önskade.

Allt fler barn föds i olika familjer
Inom äktenskapI samboförhållandeI registrerat parförhållandeOgift, frånskild eller änkaIngen uppgift
200534 68917 99674 68241
201530 26220 0542274 661149

Siffrorna gäller antal födda barn enligt mammans civilstånd, år 2005 och 2015. Källa: THL

Det andra oväntade är att hon har behövt pappret med barnets vårdplan vid flera tillfällen. Till exempel för att öppna ett bankkonto för sin dotter behövde hon ha med beviset på att hon är ensamstående och det inte behövs någon annan förälders tillstånd.

Men annars är hennes liv som mamma ungefär som för andra, tror Nyman.

Vad hälsar du åt andra kvinnor som funderar på den här möjligheten?

- Att det är förvånansvärt lätt. Förstås ska man ju fundera på vilka människor man har i sin närhet. Men jag tror att för dem som väljer att skaffa barn själva så är de jobbiga sakerna en mindre chock. Det är inte ett parrelationsprojekt utan verkligen något man får fundera igenom själv.

Att vara småbarnsförälder är ju att vara småbarnsförälder.

― Nina Nyman

- Och att vara småbarnsförälder är ju att vara småbarnsförälder, det är vi många som är och erfarenheterna kan vara på många sätt likadana och på många sätt olika.

Flicka sitter på gräsmatta

Regnbågsbarn än så länge en klassfråga

Knepig väg till familjeidyll för samkönade föräldrar.

Diskussion om artikeln