Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kiira Korpi talar ut om sitt psykiska illamående: ”Mådde riktigt dåligt under tävlingarna”

Från 2017
Kiira Korpi i kortprogrammet i VM i Shanghai 2015
Bildtext Kiira Korpi under konståknings-VM 2015.
Bild: EPA / TATYANA ZENKOVICH

En normal människa skulle förstå att man ska ta det lugnare om man börjar må sämre. Det gjorde inte jag. Det skriver Kiira Korpi i ett långt personligt inlägg i Centralförbundet för Mental Hälsas tidning Tunne & Mieli.

I inlägget talar Korpi öppet om det psykiska illamåendet som livet som toppidrottare förde med sig. Korpi målar upp en bild om en ung idrottare som fick allt för snabbt.

– Jag började se mig själv som en potentiell världsmästare efter OS i Torino 2006. Nästa år vann jag mitt första EM-brons. Plötsligt var jag en 19-årig medaljör och fick massor med sponsorer och alla beundrade mitt utseende i media, skriver Korpi.

Därifrån började tvångstänkandet om att hon kunde göra allt bättre. Korpi skriver att varje träningspass var ångestfyllt.

– Jag kunde inte njuta av att glida runt på isen. Jag kunde inte heller njuta av musiken till mina program om inte hoppen lyckades perfekt – vilket händer ganska sällan. Om jag hade ett dåligt träningspass så tyckte jag inte att jag kunde vara nöjd med mig själv som människa, berättar Korpi.

Kunde bara tänka på konståkningen

Träningen tog över Korpis liv och under konståknings-VM 2015 kulminerade allt illamående. Korpi hade då flyttat till Tyskland ensam för att kunna satsa på konståkningen till 100 procent.

– Under flera månader var det bara konståkningen som jag tänkte på.

– Jag mådde väldigt dåligt under tävlingarna. Då tänkte jag ändå att jag aldrig skulle förlåta mig om jag stod över VM. Jag var tvungen att delta, skriver Korpi.

Men det blev ett magplask.

– Jag föll redan i det första hoppet. Jag slutförde programmet, trots att jag gjorde flera och flera misstag.

Misslyckad insats öppnade ögonen

Det var misslyckandet som fick Korpi att inse att hon är mer än bara en konståkare. Efter en några månader lång paus fattade hon beslutet att avsluta sin karriär.

Korpi skriver att hon nu ser på sitt liv i två faser: Det ångestfyllda livet som toppidrottare och det nuvarande, där hon bor i New York med sin pojkvän.

Enligt Korpi var det viktigast att lyssna på sig själv.

– Jag började må bättre då jag insåg att jag måste sluta kämpa mot mitt illamående. Nu kan jag reflektera över mina prestationer på ett helt annat sätt, skriver Korpi.

Diskussion om artikeln