Så här känner du igen stöldgods på stan – kriminologen tipsar
Har ditt barn en ny tröja, med ett konstigt hål i sidan? Då kanske det inte bara är trendigt, utan stöldgods.
Att stjäla för att man är fattig är mycket ovanligt i dagens läge. Däremot leder habegäret efter dyra prylar ofta till långfingrighet.
- Jag ser med jämna mellanrum, oftast flickor, som har ett runt hål i blusen. Då är det där som stöldlarmet har suttit, och någon har klippt bort det, säger hon.
Om man misstänker äktheten i en vara så kan man ju för sitt eget samvetes skull låta bli att köpa den.
Maria Normann
Maria Normann uppmuntrar föräldrar att hålla koll på sina ungdomars kläder och prylar.
- Andra populära föremål är ju mobiltelefoner och skor av vissa märken, tillägger hon.
Muminmuggen är kanske stöldgods
Av alla rapporterade stölder i Vanda i fjol löstes bara 10 procent. Kriminologen Maria Normann ser två förklaringar till statistiken.
- Delvis har vi mycket mer saker nuförtiden än förr i världen. Och sedan det blev möjligt att anmäla stölder via nätet, så har antalet anmälningar stigit.
Tjuvarna pantar inte länge på stöldgodset. Det mesta dyker upp på loppmarknad, både i källarutrymmen och på nätet.
- Om du hittar en tjusig, lite ovanlig muminmugg eller andra dyrbara saker på ett loppisbord, så kan det finnas en risk för att det är stöldgods, säger Normann.
Den moraliska frågan då?
Så vad ska man göra om man stöter på en pryl man vill ha, till ett pris som är överkomligt, men man är osäker på produktens härkomst?
- Om man misstänker äktheten i en vara så kan man ju för sitt eget samvetes skull låta bli att köpa den, funderar Maria Normann.
Hon har även själv blivit erbjuden att köpa stöldgods, på öppen gata mitt på ljusa dan.
- En kille, klart påtänd, kom fram till mig och erbjöd mig ett stycke kött, som i butiken kostar 40 euro, för tio euro. När jag antydde att det handlade om stöldgods blev han arg och gick vidare till en äldre dam, som gladeligen köpte köttstycket, beskriver Normann.