Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas centrum är livskraftigt - trots tomma utrymmen

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 15:50.
Rewell center.
Bildtext Rewell center.
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

Enligt en ny undersökning som Visit Vasa låtit göra är livskraften i centrum högre än i andra städer av samma storlek. Samtidigt står 8,1 procent av affärsutrymmena i centrum tomma, men det oroar inte Max Jansson på Visit Vasa.

Utredningen gjordes av ett företag som låtit undersöka situationen i totalt 20 städer.

Siffran med vilken man jämför livskraften i städernas centrum fås genom följande räkneoperation:

Man ser på hur många företag i centrum som håller öppet på lördagar. Från den siffran drar man bort antalet tomma affärsutrymmen. Den siffran relateras sedan till kommunens invånarantal.

Enligt utredaren Martti Wilhelms är affärer och restauranger som håller öppet på lördagar en central indikator på hur livskraftigt ett centrum är.

Goda siffror för Vasa

I jämförelse med sex andra städer i storleken 55 000 till 85 000 invånare har Vasa den högsta livskraftssiffran: 3,53.

De andra städerna är, i tur och ordning: St Michel, Seinäjoki, Tavastehus, Villmanstrand, Björneborg och Kouvola.

"Det kunde vara mycket värre"

Ser man på tomma affärsutrymmen får Vasa jämförelsetalet 8,1 procent. Det betyder att 8,1 procent av alla affärsutrymmen står tomma.

Av städerna som jämförs är läget med tomma affärsutrymmen bättre i Seinäjoki och St Michel. Medeltalet för alla städer i Finland som undersökts är 13,4 procent.

- Det är viktigt att man kan jämföra sig med andra. Klart att det alltid är oroväckande när något står tomt men det kunde vara mycket värre, säger Visit Vasas VD Max Jansson.

- Vissa talar om att centrum dör men det stämmer helt enkelt inte, säger Jansson.

Men i HS Center finns det ju flera tomma utrymmen.

- Just nu, ja. Men jag tror på centrums framtid. Vår situation på 8,1 procent tomma utrymmen är ett bra läge, säger Jansson.

I undersökningens slutsatser konstateras att möjliga nya projekt bör placeras inom det så kallade "levande centrum-området".

Enligt undersökningen faller till exempel den gamla busstationen, dit man planerar bygga Wasa Station, inom området för levande centrum.

Rapporten hittas här.

Diskussion om artikeln