Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Botaniska trädgården i Åbo en fräsch och grön 60-åring

Från 2017
Överträdgårdsmästare Simo Laine med blommande madagaskarstjärna i Botaniska trädgården i Åbo.
Bildtext Överträdgårdsmästare Simo Laine med blommande madagaskarstjärna.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Den första akademiska botaniska trädgården i Åbo grundades år 1757 på Biskopsgatan i Åbo av Pehr Kalm, men efter Åbo brand dröjde det till 1924 innan en ny trädgård grundades i Storheikkilä.

Snart märkte Åbo universitet att trädgården behövde mera utrymme, så 1956 flyttades den till Runsala. I ytter- och inneträdgårdarna växer i dag totalt över 5 000 olika arter och sorter där.

Åbo universitets botaniska trädgård på Runsala i snöskrud.
Bildtext Åbo universitets botaniska trädgård på Runsala.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- En av våra medlemmar tyckte det var på tiden att vi gav ut Botaniska trädgårdens historik, berättar Verna Paloheimo som är ordförande för Botaniska trädgårdens vänner. Nu finns de 60 åren på Runsala i bokform.

Boken har precis kommit från tryckeriet, men då Paloheimo försöker känna doften av trycksvärta är det nog blomdofterna inne i de fuktiga växthusen som tar över.

Den botaniska trädgården vårdar växter och arvet efter Kalm, men det är också en plats för forskning.

Verna Paloheimo och Simo Laine i Botaniska trädgården i Åbo.
Bildtext Verna Paloheimo och Simo Laine i Botaniska trädgården i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Vi har mer än 40 000 besökare varje år, berättar överträdgårdsmästare Simo Laine, vilket gör det här till ett av de sex mest besökta museerna i Åbo. Och när man talar om levande museer, så är det här i allra högsta grad ett levande museum.

Aktuellt i växthusen just nu är madagaskarstjärnan (Angraecum sesquipedale), en form av julstjärna. Men fastän julen åker ut på tjugondag Knut, så får madagaskarstjärnan blomma vidare, lovar Laine.

Radio Vega Åboland

12:40

Diskussion om artikeln