Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dömd Helsingforspolitiker: Lagen är fånig

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 18:03.
Olli Sademies i Helsingfors tingsrätt den 4 januari 2017.
Bildtext Olli Sademies säger att han kommer att överklaga till hovrätten och dessutom anmäla åklagare och domare till JK.
Bild: Lehtikuva

Helsingforspolitikern Olli Sademies kommer att överklaga sin dom för hets mot folkgrupp till hovrätten. Dessutom planerar han att lämna in ett besvär till justitiekanslern om både domare och åklagare som han anser ha varit partiska.

Den pensionerade polisen Sademies dömdes på fredagen för tre fall av hets mot folkgrupp till dagsböter på 1 900 euro. Han har enligt domen i tre inlägg på Facebook smutskastat och skymfat invandrare och muslimer. I ett av inläggen föreslog han tvångssterilisering av afrikanska män.

- Enligt lagen måste tydligen alla tycka om allting. Så kan det ju inte vara. Lagen är fånig. Jag har bara kommit med olika förslag. Jag kommer inte att verkställa tvångssteriliseringen, säger Sademies till Yle Huvudstadsregionen efter domen.

"Ingen tvingas läsa mina inlägg"

Sademies hade ingen försvarsadvokat under rättegången utan försvarade sig själv. Han säger att rättegången var partisk och felaktig.

- Jag kommer därför att besvära mig över åklagaren och domaren till justitiekanslern. Och jag kommer dessutom att överklaga till hovrätten och vid behov för jag fallet ända till Europadomstolen. Det ryms inte inom min rättsuppfattning att man inte får komma med förslag.

Förändrar den här domen dina skriverier på sociala medier?

- Ingen tvingas läsa mina inlägg. Om man inte gillar dem kan man blockera mig. Det är frivilligt att läsa dem.

Europadomstolen: Hatretorik skyddas inte av yttrandefriheten

Sademies nekade till åtalen och i sitt svar på dem hänvisar han till att han bara har använt sig av sin yttrandefrihet.

I domen hänvisas till domar som har getts av Europadomstolen, dit Sademies alltså planerar överklaga.

Europadomstolen har i flera domar slagit fast att hatretorik som kan kränka personer eller folkgrupper inte skyddas av yttrandefriheten. Europadomstolen har bland annat slagit fast att politiker ska undvika uttalanden i offentligheten som skapar intolerans. Fastän politiska partier har rätt att komma med sin uppfattning om problemen kring invandring och fastän de kan kränka någon kan rasism eller främlingsfientlighet inte berättigas med valkampanjer.

Yle Nyheters granskning visade förra veckan att var sjunde person som har dömts för hets mot folkgrupp är eller har varit sannfinländsk politiker.

Ställer knappast upp i kommunalvalet

Sademies fick 339 röster i kommunalvalet 2012. Han kandiderade då för Sannfinländarna men har nu uteslutits ur partiet och ur fullmäktigegruppen i Helsingfors på grund av sina Facebookinlägg.

Han är ändå fortfarande medlem i fastighetsnämnden och i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster.

- Det är osannolikt att jag ställer upp i kommunalvalet i april. Jag överväger allvarligt att sluta på grund av min ålder, säger Sademies, som fyller 69 i februari.

Diskussion om artikeln