Hoppa till huvudinnehåll

X3M

10 tips för dig som aldrig gått på gym

Från 2017
Simon Karlsson
Bildtext Simon Karlsson ger dig de bästa tipsen för att börja träna.
Bild: Yle/Malena Holmström

Det är nytt år och det betyder att en flock av nybörjare börjar färdas till gymmet. Men för en som inte är van vid att lyfta skrot kan det kännas som ett stort steg att komma igång. För dig som söker hjälp med att komma i gång har jag listat tio tips som kan hjälpa dig på traven.

Om du är som jag så har du inte tränat sedan du under gymnastiktimmarna i högstadiet tvingades sitta 15 minuter på en motionscykel, och även då var den inställd på lägsta möjliga svårighetsgrad för att det inte skulle bli så svettigt. Men nu är det nytt år och kanske har du av misstag gett ett nyårslöfte under sentimmarna? Eller så har du, som i mitt fall, blivit utmanad av en kollega att under en veckas tid pröva på det här med träning.

Den här listan är för dig som är lika ovan som jag, och alltså behöver få tips om hur man klarar sig som nykomling i fitnessvärlden.

1. Lär dig allt om ämnet

Ta god tid på dig och läs bloggar, böcker och artiklar som handlar om träning och hälsa. Då har du ett bra utgångsläge för när du tar dig an gymutmaningen.

2. Införskaffa all utrustning du behöver

Skaffa ett eget hemmagym för regniga dagar, och en bra outfit som du både är bekväm och snygg i.

3. Skapa en bra träningsspellista

Musik kan vara en bra motivationskälla. Skapa en spellista med alla de bästa låtar som får dig pumpad. Det här är väldigt viktigt, så lägg ner mycket tid på det.

4. Ät ordentligt

Eftersom du nu kommer att bränna massvis med kalorier måste du äta minst dubbelt mer. Det är också nu du ska köpa den där stora burken som det står protein på, med obestämt innehåll i.

5. Skjut up gymmet

Efter en så stor portion mat kan man ju inte träna genast, och när halva kvällen gick till att hitta alla låtar till spellistan så det är bäst om du lämnar själva träningen tills i morgon.

Inse att du är fin som du är, och att alla inte behöver uppnå samhällets strikta kroppsnormer.

6. Känn dig lite krasslig

Visst kittlar det lite i halsen? Du tog ju inte influensavaccinet i år. Det är rent av farligt att träna så hårt som du tänker göra om du är sjuk. Ta det lite lugnt i några dagar. När någon frågar hur träningen går ser du till att hosta när du svarar.

7. Ljug för dig själv

För varje gång du har planerat att gå på gym: hitta på en ny bortförklaring. Akillessenan värker, skorna “glömdes” hemma i morse. Jag borde ringa mormor, det var allt för länge sedan. Det förbättrar din kreativitet och så kan du fortfarande känna dig stolt över att du tänkte gå på gym.

8. Ljug för andra

Kom på jobb i dina träningskläder, prata om din hårda träningsvärk och gå via gymmet på vägen hem så att du kan lägga upp en bild av gymmet på dina sociala medier.

9. Älska din kropp

Inse att du är fin som du är, och att alla inte behöver uppnå samhällets strikta kroppsnormer. Du deltar rent av i en kamp mot kroppshets genom att stanna hemma, det kan du säga åt dig själv.

10. Vänta på 2018

Inse att det nästan är ett helt år tills du nästa gång gör samma misstag och ger samma nyårslöfte. Och då kommer du att lyckas, du har ju redan skaffat all utrustning färdigt.

Nästa år, nytt jag.

Diskussion om artikeln