Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK-lägret: Dags att sätta punkt för medaljtorkan

Från 2017
Uppdaterad 15.01.2017 15:59.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Sjufaldiga mästarna HIFK tror på medalj - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Helsingfors IFK:s herrlag i handboll har inte tagit en FM-medalj sedan våren 1989. I år är det meningen att det ska bli en ändring på det – trots att säsongen hittills gått under förväntningarna.

Inom IFK-lägret medger man att inledning på årets säsong inte gått som planerat. Efter tolv omgångar har laget endast samlat nio poäng och parkerar på en sjunde plats i tabellen.

– Resultaten har varit väldigt långt ifrån vad vi tänkt oss. Vi är verkligen inte nöjda. Visst har haft vi haft en del skador, men de hör till sporten, säger lagets nestor Johannes Bargum till Yle Sporten.

Medaljmålet håller

37-åriga Bargum har varit med ett bra tag men inte heller han har ett direkt svar på frågan varför klubben prenumererat på placeringarna fem till sju under de tio senaste säsongerna.

– Det är 27–28 år sedan jag själv började spela handboll som junior och sedan dess har det inte gått direkt lysande för klubbens seniorlag. Det är något jag funderat på speciellt under de senaste säsongerna. Trots förutsättningar och bra lagbyggen har framgångarna uteblivit.

– Jag tror ändå att klubben är på rätt väg och inför säsongen satte vi en medalj som målsättning vilket vi inte tummar på, säger Bargum som är inne på sin 20:e säsong med HIFK:s representationslag.

"Som en andra familj"

Johannes Bargum har under sina år i klubben sett flera spelare, både i det egna laget och bland motståndarna, sätta skorna på hyllan trots att de ännu väl kunnat fortsätta sina karriärer.

– Jag brukar säga att de andra har förstått att sluta tidigare. Själv spelar jag ännu för att det är roligt. Här har jag mitt sociala umgänge, det är som en andra familj för mig.

Är du handbollens Jaromir Jagr och tänker spela tills du är 50?

– Jag lovar att sluta före jag fyller 50. Så länge jag är motiverad och lyckas pussla ihop handbollen med familjelivet fortsätter jag. Förhoppningsvis är jag fortfarande med som spelare då klubben når sina mål.

Tränarbytet en väckarklocka

Årets säsong inledde HIFK med att vinna tre av sina åtta första matcher. Lagledningen drog sina slutsatser efter den mediokra starten och valde att ersätta chefstränaren Toni Kallio med Jaakko Horelli som inledde säsongen som assisterande tränare.

Under båda tränarnas ledning har poängsnittet varit 0,75 per match.

– Det är alltid en väckarklocka då tränaren byts ut mitt under säsongen. Jag tycker att intensiteten nu är högre. Spelarna tar också mer ansvar, men det är givetvis också vårt fel att vi inte lyckats som planerat, säger lagets högerytter Rasmus Hallbäck.

– Vi inledde dåligt och hamnade i en situation där lagledningen tyckte att något måste göras. Att byta ut alla spelare är som bekant inte ett alternativ i lagidrott. Nu är stämningen kanske bättre, inte vet jag, tycker i sin tur Johannes Bargum.

Belöningen kommer

Rasmus Hallbäck är nu inne på sin andra säsong i HIFK. Före det spenderade han fyra säsongen i svenska Tyresö IF, i både division 1 och Allsvenskan. 26-åringen är därför den rätta personen att jämföra skillnaderna mellan finsk och svensk handboll.

– I Sverige ligger fokus på snabbare spel där tempot är högre. Kampen om speltiden är hårdare vilket märks på varje träning. I Sverige går det inte att köra för halvmaskin på träningarna då trupperna är bredare, konstaterar Hallbäck.

Hallbäck tror precis som Bargum att HIFK i vår kan sätta punkt för den snart 28 år långa medaljtorkan.

– Efter som vi inlett säsongen som vi gjort blir det nog utmanande att knipa en plats i en den övre slutserien bland de fyra främsta. Som tur är det mycket kvar av säsongen och fortsätter vi jobba som nu kommer nog belöningen i form av en medalj.

Horelli: Ingen önskvärd situation

Jaakko Horelli anslöt sig till HIFK inför säsongen som assisterande tränare. Sedan medlet av november har han fått bära huvudansvaret efter att klubben och Toni Kallio gick skilda vägar.

– Klart att det inte är någon önskvärd situation då klubben byter tränare mitt under säsongen. Nu ska vi vända på kursen och jobba ännu hårdare för att nå våra mål, säger Horelli.

37-åringen har en gedigen tränarerfarenhet efter att han 2012 ledde Atlas till klubbens första FM-silver och med Cocks har han firat FM-guld som assisterande tränare till Kaj Kekki.

Är du mer en chefstränartyp eller en ”aktiv” andratränare?

– Nog vill man ju alltid vara huvudansvarig och ha det sista ordet. Jag börjar vara ganska rutinerad trots att jag bara är 37 år. Jag anser att jag är redo för den här uppgiften, tycker Horelli som även medverkat i flera juniorlandslag.

"Vi har kunnandet"

Kan ni besegra alla lag förutom kanske Cocks?

– Det finns enligt mig inget som talat emot det. Vi har kunnandet och kunskapen. Nu gäller det att höja ett snäpp på arbetsmoralen och verkligen jobba för laget, avslutar Horelli.

Helsingfors IFK har under sina år i den högsta serien tagit 23 medaljer och firat mästerskapet sju gånger. Senast rödtröjorna avslutade säsongen med guldfest var 1974 då laget slog Sparta i finalen.

Det återstår sex omgångar av grundserien. Tabellsjuan HIFK spelar sin följande match lördagen 21.1 då laget möter Åbo IFK på bortaplan.

Diskussion om artikeln