Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Så här håller telefonens batteri längre

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:28.
Bild med texten; Spar på batteriet.

Du sätter dig på bussen och märker att telefonen endast har 20 % batteri kvar. Du har inte hunnit eller kommit ihåg att ladda telefonen och har ingen laddare med dig. Här får du tips på vad du kan göra så att batteriet håller längre.

1. Sänk skärmens ljusstyrka

Skärmens ljusstyrka påverkar batteriförbrukningen. Ett enkelt sätt att spara på batteriet är att sänka skärmens ljusstyrka. Detta gäller också andra apparater än telefonen.

På iPhone (iOS)- och Androidtelefoner kan du sänka ljusstyrkan i en snabbvalsmeny. På de flesta Androidtelefoner öppnar du menyn genom att svepa nedåt från skärmens överkant. På iPhone (iOS)-telefoner skall du svepa uppåt från nedre kanten.

I menyn finns även andra nyttiga funktioner som är värda att bekanta sig med.

Om du har en annan apparat kan du prova dig fram eller bekanta dig med bruksanvisningen.

Skärmdumpar från Android och iOS-mobiltelefoner.

2. Aktivera energisparläget

I energisparläget begränsar telefonen hur ofta den söker ny e-post, uppdaterar applikationer och utför automatiska nerladdningar.

Energisparläget har ingen betydande inverkan på användningen av telefon och internet. Det kan hända att en del videor och animationer inte fungerar. För övrigt kan du använda telefonen normalt.

Så här aktiverar du energisparläget:
• iPhone (iOS): Inställningar - Batteri - Strömsparläge.
• Android: Inställningar - Batteri. Energisparläget kan också aktiveras i snabbvalsmenyn som öppnas då du sveper nedåt från skärmens överkant.

Flygplansläget förlänger batteriets hållbarhet, men begränsar användningen av telefonen. Väckarklockan är en av de funktioner som fungerar, så du kan använda flygplansläget på natten.

3. Stäng av det trådlösa nätverket (Wi-Fi)

Då Wi-Fi är aktiverat är telefonen hela tiden i beredskap och söker eventuella trådlösa nätverk eller upprätthåller kontakten till ett nätverk. Det här förbrukar hela tiden batteri.
Stäng alltså av Wi-Fi då du inte behöver nätkontakt. Stäng också av Bluetooth-kontakten om du inte använder den.

• iPhone (iOS): Inställningar - Wi-Fi eller Bluetooth.
• Android: Inställningar - Wi-Fi eller Bluetooth.

Du kan också aktivera flygplansläget så att telefonen varken sänder eller mottar signaler. I flygplansläget kan du inte ringa med telefonen men du kan använda applikationer så som spel eller väckarklocka.

4. Använd nätet sparsamt

Om du är rädd att batteriet tar slut skall du se upp hur du använder nätet. Sidor och applikationer som använder videor, animationer eller bilder använder mest batteri.

Det lönar sig alltså inte att se på videor i YouTube, spela Candy Crush eller använda Snapchat om batteriet håller på att ta slut.

5. Förvara apparaten i rumstemperatur

Om telefonen förvaras väldigt kallt eller varmt förbrukar den mera batteri. Det här är svårt att undvika under den finska vintern då man måste röra sig ute med apparaten.

Om du är rädd att batteriet tar slut skall du undvika att använda telefonen ute. Det lönar sig att förvara telefonen i jackans innerficka i stället för i väskan.

6. Stäng av platstjänsterna

Flera av telefonens grundfunktioner (väder, kamera, kartor) utnyttjar platstjänster.

Många applikationer använder också platstjänster om du ger tillstånd till det. Då fastställer telefonen hela tiden var du är, vilket förbrukar batteri.

Om du har ont om batteri lönar det sig att stänga av platstjänsterna:

• iPhone (iOS): Inställningar - Integritetsskydd - Platstjänster
• Android: Inställningar - Plats - Av

Du kan ladda telefonen lite och ofta eller låta batteriet bli tomt innan du laddar telefonen.

Ladda som du vill

Det finns många instruktioner och myter om laddning av telefoner.

– I normalt bruk, då telefonens livstid är 2–3 år, har laddningssättet ingen betydelse för batteriets hållbarhet berättar Andreas Bergqvist, produktchef för mobiltelefoner på Samsung i Norden.

Litiumbatterierna i nya smarttelefoner är så hållbara och effektiva att laddningssättet inte har betydelse för batteriets hållbarhet.

Du kan antingen ladda telefonen lite och ofta eller låta batteriet bli tomt innan du laddar telefonen. Gör alltså på det sättet som är lättast för dig.

Enligt Bergqvist avbryts laddningsprocessen då batteriet är fullt. Det gör alltså ingen skada att låta telefonen vara kopplad till laddaren en lång tid.

Inget av dessa tips räcker som enda åtgärd om du vill förbättra batteriets hållbarhet märkbart. Det är alltså bäst att använda sig av dem alla! Ta i alla fall i bruk de sätt som inte stör ditt sätt att använda telefonen.

Det lönar sig att ha med sig en laddare och ladda apparaten alltid då det är möjligt. Även en kort stund kan räcka, nya batterier laddas snabbt.

Om du behöver stor batterikapacitet kan du köpa ett batteripack (reservbatteri). De är speciellt populära bland aktiva mobilspelare.

Ursprungstexten är skriven på finska av Sari Veikkolainen