Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två frisparksmål avgjorde – Finland förlorade mot Slovenien

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 19:00.
Rasmus Schüller passar bollen
Bildtext Rasmus Schüllers Finland förlorade mot Slovenien.
Bild: Lehtikuva

Finlands saldo under träningslägret i Förenade Arabemiraten blev en seger och en förlust. Finland förlorade på fredagen mot Slovenien med 0–2.

2016 var ett blytungt år för det finska fotbollslandslaget. Inte en enda seger på elva matcher och det gjorde att chefstränaren Hasse Backe fick lämna sin post.

Ersättaren Markku Kanerva lyckades i sin första match med det som Backe inte klarade av. Att göra Finland till ett vinnande lag.

Finland fick vänta i 490 dagar på en efterlängtad seger men i måndags kom den till slut då Marocko besegrades med 1–0 efter Juhani Ojalas nickmål i slutet av den första halvleken.

Hur länge laget får vänta på nästa seger återstår att se, mot Slovenien lyckades man inte spräcka nollan. Slovenien vann matchen med 2–0.

Två frisparksmål av Slovenien

Chefstränaren Markku Kanerva hade bytt ut nästan hela startelvan jämfört med matchen mot Marocko. Endast Walter Viitala, Kari Arkivuo och Rasmus Schüller fick förtroendet från start i två raka matcher.

Eero Markkanen startade på topp i den här matchen och han var nära att stöta in en målvaktsretur efter Robert Taylors frispark i den tionde minuten.

Men istället för ett finskt mål tog Slovenien ledningen i den tolfte minuten. Rok Kronaveters frispark från 30 meter seglade över Walter Viitala och in i mål.

Viitala hade ingen speciellt bra dag och direkt i början av den andra halvleken stod han för en stor blunder då han tappade in bollen i mål efter en slovensk frispark.

Några minuter senare lämnade Viitala planen skadad och Mika Hilander hoppade in.

Finland uppträdde stundtals väldigt virrigt och i anfallsväg fick man inte mycket uträttat i den andra halvleken. Bästa målchanserna blev Sauli Väisänens nick utanför och Rasmus Schüllers skott som gick högt över målet.

Med kvarten kvar att spela fick Slovenien en oerhört lättdömd straff men Sloboan Vuk lyckades inte förvalta det läget från elva meter då han sköt i stolpen.

VM-kvalet fortsätter för Finlands del den 24 mars då man möter Turkiet på bortaplan.

Resultat:

Slovenien – Finland 2–0
1–0 Rok Kronaveter (12 min)
2–0 Gaber Dobrovoljc (48 min)

Finlands startelva:

Walter Viitala --> 53 min Mika Hilander
Kari Arkivuo --> 77 min Juha Pirinen
Kristian Kojola
Sauli Väisänen
Mikko Sumusalo
Joni Kauko --> 72 min Sakari Mattila
Rasmus Schüller
Robert Taylor --> 60 min Petteri Forsell
Jasse Tuominen --> 60 min Simon Skrabb
Eero Markkanen --> 66 min Tim Väyrynen
Akseli Pelvas

Diskussion om artikeln