Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senatens underrättelseutskott granskar rysk inblandning i valet

Från 2017
USA:s huvudstad Washington den 12 januari 2017 med kongressbyggnaden i bakgrunden.
Bildtext Washington den 12 januari 2017. I bakgrunden syns kongressbyggnaden.
Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Den amerikanska senatens underrättelseutskott kommer att utreda uppgifterna om ryskt spioneri mot USA. Utskottet säger att amerikanska underrättelserapporter om rysk inblandning i presidentvalet 2016 väcker djupgående frågor.

Utredningen stöds av både republikanerna som är i majoritet och demokraterna.

Utskottet kommer att höra medlemmar av både president Barack Obamas och den tillträdande presidenten Donald Trumps administration. Vid behov kan personerna tvingas att avlägga vittnesmål i ärendet.

Amerikanska underrättelseorganisationer hävdar att Rysslands president Vladimir Putin gav order om inblandning i valet genom att förbättra Trumps och skada Hillary Clintons chanser att bli invald.

Hackade datorer och mediekampanj

Enligt en underrättelserapport publicerad den 6 januari hackade ryssarna demokraternas datorer och konton för att offentliggöra filer som är besvärliga för Clinton. Dessutom ska Ryssland ha genomfört en mediekampanj med samma mål.

Den offentliga delen av rapporten har enligt nyhetsbyrån AFP ifrågasatts för att erbjuda bara svaga bevis för påståendena.

Donald Trump utlovade i går en fullständig rapport om de påstådda ryska dataintrången under den amerikanska valkampanjen.

Trump kritiserade också i hårda ordalag den omtalade rapport där det påstås att Ryssland sitter på komprometterande information om honom.

Diskussion om artikeln