Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabördig blev årets fotograf på svensk modegala

Från 2017
Uppdaterad 14.01.2017 20:01.
Modefotografen Johnny Kangasniemi.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Anton Olin

Under Elle-galan i Stockholm på fredagen utnämndes Johnny Kangasniemi till årets fotograf. Kangasniemi säger att det handlar om att ha en personlig stil och att ta ärliga bilder som man tror på.

På fredagen ordnade den svenska modetidningen Elle sin årliga gala för att prisa de främsta aktörerna på den svenska modescenen. En av de som fick ta emot pris var Johnny Kangasniemi, som blev årets fotograf.

- Frånsett hur det känns i huvudet efter festen igår så känns det riktigt bra att ha vunnit priset. Det var en ära att ta emot det, säger Kangasniemi.

"Jag står sällan stilla"

Kangasniemi är uppvuxen i Vasa, men är nu baserad i Stockholm dit han flyttade efter att ha utexaminerats från University for the Creative Arts i London. Det var i London som han märkte att han främst var intresserad av att fotografera människor och eftersom han även var intresserad av mode så var det en naturlig övergång till modefotografi.

- Mode är ändå största plattformen i dag och den är också väldigt öppen för förändring. Det går snabbt och jag som person tycker om när saker och ting förändras, jag står sällan stilla och nöter på med samma sak.

Kangasniemi berättar att hans karriär började ta fart på riktigt under 2016, vilket kan vara en delorsak till att han fick priset. Enligt juryns motivering fångar Kangasniemi var kvinnas (och mans) sanna färger, med styrka och ärlighet. Han säger att porträttfotografering just handlar om att fånga personen som de verkligen är.

- Jag har kanske något avväpnande i mitt sätt, åtminstone försöker jag själv vara så ärlig som möjligt med alla människor och det kanske syns på bilderna också, funderar han.

Fotografi av Johnny Kangasniemi.
Bildtext Kangasniemi prisades bland annat för ärligheten i hans fotografier av modeller.
Bild: Johnny Kangasniemi.

"Det handlar om att tro på sina bilder"

I dag kan nästan alla vara fotografer eftersom man både kan ta bilder och publicera dem med sin telefon. Kangasniemi välkomnar utvecklingen även om den kan innebära större konkurrens för honom.

- Det är väldigt skönt att det skett en demokratisering av fotograferandet och att ingen teknisk aspekt håller folk borta.

För att ändå sticka ut som fotograf så säger han att man måste ha en personlig stil och tro på sina bilder.

- Det handlar om att ta bilder som man själv tror på, gör man inte det så skiner det igenom snabbt. Rent professionellt, inom min bransch, så handlar det också om personlig stil och då spelar det ingen roll hur bra du är tekniskt sett.

Satsar internationellt

Kangasniemi hoppas att priset kan ge honom synlighet även utomlands och han planerar att sakta och försiktigt satsa mer på den internationella marknaden, men han säger att sådant tar tid.

- Det blir jobb, jobb, jobb framöver.

Juryns motivering: Med styrka och ärlighet fångar han var kvinnas (och mans) sanna färger, alltid med samma sagolika ljus. Hans varma personlighet avväpnar varenda supermodELLE han riktar sin kamera mot och resultatet besitter en poetisk tidlöshet utan att förlora kontakten med samtidspulsen. Klart att hela modevärlden står på kö!

Artikeln uppdaterad 14.1 kl. 16:00 med kommentarer av Kangasniemi.

Vasabladet var först med nyheten.

Diskussion om artikeln