Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s EU-ambassadör varnar Trump för galen EU-politik

Från 2017
USA:s avgående EU-ambassadör Anthony L. Gardner under ett seminarium i Rom 2.12.2016
Bildtext USA:s avgående EU-ambassadör Anthony L. Gardner under ett seminarium i Rom 2.12.2016
Bild: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

USA:s avgående EU-ambassadör Anthony Gardner varnar USA:s tillträdande president Donald Trump för att stödja en upplösning av EU. Han beskriver det som "höjden av dårskap". Gardner är djupt orolig.

Gardner träffade journalister i Bryssel på fredagen och gav dem en ovanligt öppenhjärtig intervju. Han menade att han lika gärna nu gör sorti med en skräll, eftersom han inte kan dölja sin oro för USA:s och EU:s framtida relation.

Gardner berättade att Trumps övergångsteam har ringt upp olika EU-institutioner under de senaste veckorna och att den enda frågan de egentligen intresserat sig för, har varit vilket land som kommer att lämna EU efter Storbritannien.

Enligt Gardner borde Trumpteamet inte lyssna på råd från Nigel Farage, det brittiska EU-fientliga Ukip-partiets ledare, som var den förste brittiske politikern som träffade Trump efter att Trump hade vunnit presidentvalet.

EU måste ta till en "businessinriktad" retorik

Gardner utnämndes till USA:s EU-ambassadör av president Barack Obama 2014. Exempelvis den inflytelserika amerikanska webbtidningen Politico citerar Gardners allvarliga och mångordiga varningar.

- Vi borde inte avvika från den utrikespolitik vi följt i 50 år i förhållande till EU och vi borde inte bli hejarklacksledare för brexit, säger Gardner. Enligt honom skulle det vara "höjden av dårskap"

Enligt Gardner har det amerikanska affärslivet allt att vinna på EU-integration och EU:s inre marknad och enligt honom är amerikanska affärsmän medvetna om det.

Vi borde inte bli hejarklacksledare för brexit

Han presenterar också en lång lista på andra områden där USA haft nytta av samarbetet med ett integrerat EU, bland annat inom terrorbekämpning, energi och datakommunikation.

Han varnar också för att den kommande amerikanska ledningen kommer att försöka sidsteppa EU-institutionerna och i stället rikta sig till enskilda EU-länder som Storbritannien och Tyskland.

Gardner uppmanar sina EU-kolleger att ta till en mycket businessinriktad retorik då de försöker övertyga den nya Trumpadministrationen om nyttan med EU, eftersom Trump uppfattar sig själv huvudsakligen som företagsledare.

"Schabbla inte bort den transatlantiska alliansen"

Enligt Gardner riskerar Trump att schabbla bort den transatlantiska alliansen som tjänat de västerländska demokratiernas intressen sedan slutet på andra världskriget.

Dessutom tror Gardner att Europa kommer att tvingas påta sig en mycket större roll vad gäller försvaret och västerländska värderingar.

- Aldrig förr har historiens tyngd vägt så tungt på Europas axlar att bära demokratins fackla, mänskliga rättigheter och de värden som har väglett det transatlantiska partnerskapet i decennier, sade Gardner.

- Och den tyngden ligger inte bara på Tysklands axlar, utan på alla europeiska länder och på EU:s institutioner, tillade USA:s avgående EU-ambassadör.