Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Regnbågsbarn än så länge en klassfråga

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 13:07.
Flicka sitter på gräsmatta
Bild: Mark Carper / Alamy Stock Photo

Hur härligt är det inte att träffa en ljuvlig människa, bli kär och planera en gemensam framtid och familj? Barn kommer som bekant dock inte med storken och lever man i ett samkönat förhållande kan det vara en lång och krokig väg till familjeidyllens lund.

Som lesbisk eller bisexuell kvinna är det av förståeliga skäl lättare att skaffa barn då man själv kan bära sitt barn. För homosexuella män är möjligheterna att adoptera i teorin möjliga men i praktiken osannolika. Att använda sig av surrogatmamma är inte tillåtet i Finland.

Jeanette Östman är gift med en kvinna och tillsammans har de tre barn varav det äldsta är fem år och det yngsta är 3 månader. Jeanette och hennes fru använde sig av en privat klinik och alla tre barnen har samma donator och på det viset en genetisk koppling. Om barnen vill, kan de som myndiga ta reda på vem donatorn är.

- Eftersom vi båda var intresserade av att bära barnen har vi båda gjort det. Sen har vi via intern adoption sett till att vi har ett juridiskt skydd så långt det går.

Jeanette Östman
Bildtext Jeanette Östman är trebarnsmamma tack vare fertilitetsvård.
Bild: Ulf Bjolin

Regnbågsbarn en klassfråga

Det är fortfarande oklart om samkönade par och ensamstående kvinnor i framtiden ska ha rätt till fertilitetsvård inom den offentliga sjukvården vilket Jeanette menar att lätt blir till en klassfråga.

- Om man inte har någon vän som man kan försöka få barn med eller råd med adoptionsprocessen eller privat fertilitetsvård är det svårt att bli förälder. Det är orättvist att ens sexuella identitet, civilstånd eller privatekonomi ska bestämma vem som har rätt att få barn.

Sällan är väl barn så genomtänkta som i regnbågsfamiljer eftersom det inte sker några misstag och man funderat mycket på om man ska ge sig i kast med att försöka få barn. - Jeanette Östman

Pappa utan biologiska och juridiska band

Krister Karttunen adopterade sina två barn, då 6 månader gamla, från Etiopien tillsammans med en kvinnlig vän. Enligt finsk lag kan man endast adoptera barn som är födda inom äktenskapet, är barn till en ensamstående eller barn till ens partner i ett registrerat parförhållande.

Eftersom Krister och barnens mamma är vänner har han varken biologisk eller juridisk koppling till de nu 16 och 18 år gamla barnen.

- I praktiken har det ingen betydelse för jag är ju deras pappa på alla sätt som är viktiga. Om något skulle hända någon av oss så är det dock inte jag som officiellt är närmast anhörig.

Spädbarnsfötter i en spjälsäng
Bildtext Drömmen om barn förblir en dröm för många homosexuella män.
Bild: vierdrie/stock.xchng

För homosexuella män är det mycket svårt att bli pappa. Det är teoretiskt möjligt att adoptera men i praktiken är möjligheten så gott som obefintlig eftersom de länder som ger barn till adoption till Finland inte accepterar homosexualitet. Användandet av en surrogatmamma är ett annat alternativ men det är inte lagligt i Finland. Kvar finns möjligheten att få hjälp av en ensam kvinna eller ett lesbiskt par.

- Jag har snackat med många unga män som längtar efter barn och då de hör vilka alternativ som finns så blir de oftast uppgivna och ger upp vid blotta tanken då de inser hur svårt det faktiskt kan vara.

- Problemet med lesbiska par är att de ofta vill ha en donator men mer sällan en pappa på köpet. De två kvinnorna vill oftast bägge vara officiella vårdnadshavare och eftersom man inte kan vara tre föräldrar på pappret blir pappan utanför. Barnet har officiellt två mammor och pappan är en social pappa.

Lagens skydd vid skilsmässa

Anna Moring arbetar med familjefrågor på Monimuotoiset perheet, är projektledare för Alla familjers Finland och hjälper alla tänkbara familjekonstellationer att hitta rätt bland lagparagrafer och FPA-blanketter. De vanligaste frågorna rör sig kring praktiska och juridiska frågor.

Kan man ta ut pappaledighet om man är den andra mamman? Kan alla tre föräldrar vara med på dagisets möten?

Handlar det om skilsmässor där inga juridiska band finns kan man behöva hjälp med komma fram till ett arrangemang i vilket alla parter är så nöjda som möjligt.

- Om båda har välvilja och respekt gentemot varandra kan man komma överens trots att inga juridiska band finns. Är det en bråkig situation kan den förälder som inte är mamma eller pappa på pappret stå utan rättigheter över huvudtaget.

Anna Moring arbetar för regnbågsfamiljer.
Bildtext Anna Moring uppmanar till respekt och samarbetsvilja vid skilsmässor.

Krister håller med om att föräldrarnas inställning och samarbetsvilja är avgörande i konflikter.

- Om mina barns mamma t.ex. skulle hitta en annan man och vilja kasta mig ut ur barnens liv så skulle det inte finnas något jag kunde göra. I praktiken är det dock inte realistiskt eftersom vi känt varandra i 30 år och barnen nästan är vuxna.

Trots att man är gift och skaffar barn tillsammans och som i Jeanettes och hennes frus fall är personen som inte är biologisk mamma inte på något sätt officiellt kopplad till barnet förrän den interna adoptionsprocessen är avklarad.

- Om något skulle hända mig mellan det att jag fött vårt barn och adoptionsprocessen är klar så skulle min fru inte ha någon rätt till barnet fastän vi är gifta och har gemensamma barn från tidigare, och vårt barn skulle inte ha någon juridisk rätt till sin andra förälder.

Mer om regnbågsfamiljer i första avsnittet av Cirkus Familj.

Regnbågsfamilj - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln