Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serbiskt tåg åkte till Kosovo med budskapet "Kosovo är Serbien"

Från 2017
Yle Nyheter: "Kosovo är Serbien" - Spela upp på Arenan

Serbien skickade på lördagen iväg ett kontroversiellt tåg med nationalistiskt budskap till norra Kosovo där etniska serber är i majoritet i det albanskt dominerade Kosovo.

Tågets utsida är målat i den serbiska flaggans färger rött, blått och vitt och med slagordet ”Kosovo är Serbien” på 20 språk.

Taket i kupéerna pryds av bilder från serbiska kloster i Kosovo. Tågvärdinnorna bar den serbiska flaggans färger på jungfruturen.

Tåget startade i Serbiens huvudstad Belgrad med destination Mitrovica i norra Kosovo.

Det är första gången det går tåg mellan städerna sedan Kosovokriget 1999 mellan den serbdominerade jugoslaviska armén och kosovoalbanska rebeller.

Karta över Serbien och Kosovo.
Bild: Google

Kosovo: ”En provokation”

En talesman för Kosovos regering betecknade tåget som en allvarlig provokation.

- Serbien har en farlig plan som borde oroa oss alla, både Kosovo och dess internationella partners. Den här provokationen avslöjar Serbiens aggressiva politik som hotar Kosovos suveränitet och territoriella integritet, sade Edita Tahiri som är minister med ansvar för förhandlingarna med Serbien.

Den serbiska regeringen tillbakavisade anklagelserna.

- Det här är en ambulerande utställning över vårt kulturella arv. Jag förstår inte hur någon kan tycka att de här bilderna [av serbiska kloster i Kosovo] kan vara en provokation, sade Marko Đurić som leder den statliga serbiska byrån för Kosovo.

Serbien överväger att göra tåget permanent på rutten efter en testperiod, tillade han.

Spända relationer

Det albanskt och muslimskt dominerade Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien 2008, men Serbien har inte erkänt självständigheten och betraktar Kosovo som en serbisk provins.

Relationerna mellan Serbien och Kosovo har varit spända sedan kriget och självständighetsförklaringen.

Parterna har ändå lyckats förhandla och reglera en del ärenden under EU:s medling.

Diskussion om artikeln