Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flygande presenningar ställer till det i Guds hus

Från 2017
Uppdaterad 15.01.2017 09:53.
Kristinestads kyrka
Bildtext Kristinestads kyrka.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Renoveringen av Kristinestads kyrka pågår som bäst, men fortfarande har man problem med presenningar som inte hålls på plats. På grund av stormen har man inte heller kunnat fortsätta med arbetet utomhus.

- Plåtarbetet står stilla nu på grund av stormen och vi ligger två veckor efter med plåtarbetet, men byggarbetet går enligt tidplan, så jag ser inga problem med sluttidsplanen. Men om det är storm varje vecka så blir det nog problem, konstaterar Ingmar Norrback, projektchef för renoveringen.

Planen är att kyrkan ska vara färdigrenoverad i början på juli och när en sak inte går att genomföra, så fokuserar man på något annat. Just nu förstärker man innertaket på vinden.

- På vinden har vi hittat ett och annat. Taket har läckt in och vissa bärande konstruktioner är ruttna, så där blir det lite extra kostnader. När det är gammalt så är det gammalt.

Så det kan komma lite överraskningar här och där?

- Det kan komma, men inte kan man gå och svära på det. Allt som har varit bortgömt är framme nu, så inte ser det ju bra ut, men inte dåligt heller.

Ingmar Norrback står framför Kristinestads kyrka som renoveras.
Bildtext Ingmar Norrback är projektchef för renoveringen.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Såg ut som i Beirut

Det har blåst starka vindar i Kristinestad under vintern, vilket dock inte är ovanligt för årstiden, men det har orsakat problem med intäckningen av kyrkan. Presenningarna runt byggställningarna har i flera repriser flugit bort då det stormat i staden.

- De är lite dåliga. Jag kan inte säga var felet ligger, men i alla fall är det något fel i monteringen. Presenningarna borde hållas där, men de gör inte det. När det stormar så hålls allt i stora drag på stället, men sedan när vinden slipper in på något ställe så river det upp. På torsdag var det riktigt tokigt, det såg ut som i Beirut.

- De har gummisnoddar som de binder runt ställningarna. Det är där det ger efter. Ställningarna är okej, men intäckningen är inte bra.

Kristinestads kyrka intäckt i presenningar.
Bildtext Presenningarna runt kyrkan har flera gånger flugit bort på grund av stormvindar.
Bild: Yle/Juho Karlsson

I och för sig hindrar inte de lossnade presenningarna arbetet på kyrkan, men i handlingarna gentemot entreprenören står det att kyrkan ska täckas in.

Om inga desto större överraskningar sker kommer alltså renoveringen att fullföljas enligt tidtabellen och kostnaderna kommer att vara kring 2,5 miljoner euro.

Diskussion om artikeln