Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump i fejd med respekterad medborgarrättskämpe

Från 2017
Medborgarrättskämpen John Lewis i Washington DC i september 2016.
Bildtext Medborgarrättskämpen och kongressledamoten från Georgia John Lewis i Washington DC i september 2016.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

I USA har Donald Trump i helgen attackerat en respekterad svart medborgarrättsaktivist på Twitter. Det har lett till att den blivande presidentens infekterade förhållande till den afroamerikanska befolkningen återigen diskuteras.

Det var i fredags, på tv-kanalen NBC:s talkshow Meet the press, som ordkriget mellan John Lewis och Donald Trump fick sin början.

Den demokratiske kongressledamoten John Lewis var inbjuden som gäst till talkshowen och fick frågan om han skulle försöka skapa ett förhållande till den tillträdande republikanske presidenten.

- Jag betraktar inte den blivande presidenten som en legitim president.

- Jag anser att Ryssland hjälpte den här mannen att bli vald och hjälpte till att förstöra Hillary Clintons kandidatur. Jag tänker inte delta i presidentinstallationen, sade Lewis.

Donald Trump svärs in som president på fredag.

"Bara prat prat prat"

Det retade upp Donald Trump som tidigt följande morgon gick till attack på Twitter.

- Kongressledamoten John Lewis borde sätta mera tid på att fixa och hjälpa sitt distrikt, som är i fruktansvärt skick och håller på att rasa (för att inte tala om hur brottsdrabbat det är) i stället för att felaktigt klaga över valresultatet. Bara prat, prat, prat - ingen handling och inga resultat, twittrade Donald Trump tidigt på lördag morgon.

I ett nytt Twittermeddelande samma kväll upprepade han sin ståndpunkt.

Trump under presskonferensen i Trump Tower, New York 11.1.2017
Bildtext Donald Trump.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Amerikansk hjälte

Kommentarerna föll inte i god jord. Den 76-årige John Lewis är närmast att betrakta som en ikon inom den svarta medborgarrättsrörelsen. Han tillhörde den närmaste kretsen kring den legendariske ledaren för medborgarrättsrörelsen Martin Luther King. Lewis har riskerat livet i sin kamp för rösträtt för den afroamerikanska befolkningen. Han blev bland annat misshandlad av polisen under en marsch i delstaten Alabama år 1965.

Att beskylla den här amerikanska hjälten för att bara prata och inte göra något konkret är oerhört, påpekade både republikaner och demokrater som trädde fram till Lewis försvar i helgen.

Välbärgat område

Och det var inte bara Lewis beundrare som Trump lyckades reta upp. Trump fick också svar på tal på Twitter från många invånare i John Lewis distrikt i Atlanta i delstaten Georgia, det område som enligt Trump alltså håller på att rasa ihop och är brottsdrabbat.

Majoriteten av invånarna i distriktet är afroamerikaner men det är långt ifrån någon klichéartad svart slum vi talar om. Distriktet inbegriper några av Atlantas mest välbärgade bostadsområden och det prestigefyllda universitetet Georgia Institute of Technology. Många invånare i distriktet började också lägga ut fotografier under taggen #fifthdistrict från sitt bostadsområde på Twitter med minigolfbanor och lyxhus och prunkande trädgårdar.

Bara åtta procent av de svarta röstade på Trump

Trumps hätska kritik av John Lewis sågs dessutom av många som ytterligare ett bevis för den blivande presidentens infekterade förhållande till den svarta befolkningen. Bara åtta procent av den afroamerikanska befolkningen röstade på Trump. Många afroamerikaner har bland annat svårt att förlåta att Donald Trump i åratal ifrågasatte att president Barack Obama var född i USA.

Trump har inte gjort mycket för att öka sin popularitet efter valet. Den blivande presidenten har häcklats bland den svarta befolkningen för att han gärna poserat med mörkhyade artister och idrottsmän utanför guldhissarna på Trump Tower, men när det varit dags att utnämna ministrar har Trump bara plockat in en svart minister.

Donald Trump träffade artisten Kanye West i Trump Tower den 13 december 2016.
Bildtext Donald Trump träffade artisten Kanye West i Trump Tower den 13 december 2016.
Bild: EPA/JOHN TAGGART / BLOOMBERG / POOL

Denna ena minister är till råga på allt den pensionerade neurokirurgen Ben Carson. Han utnämndes till bostads- och stadsutvecklingsminister. Den svarta mannen som övervakar bostadsprojekt har av många kritiker kallats för höjden av alla stereotypier. Under kampanjen fick Trump kritik för att han talade nedsättande om etniska minoriteter i centrum av de amerikanska storstäderna, kvarter som ofta präglas av fattigdom.

Den republikanske presidentaspiranten Ben Carson.
Bildtext Ben Carson är Donald Trumps bostadsminister.
Bild: EPA/MAX WHITTAKER

Martin Luther King-dagen

Tidpunkten för Trumps attack mot den respekterade John Lewis var dessutom sällsynt dåligt vald. Måndagen är en helgdag i USA. Orsaken är att man firar den främsta symbolen för utvecklingen av medborgerliga rättigheter i USA, den svarta aktivisten och pastorn Martin Luther King.

Martin Luther King
Bildtext Martin Luther King.
Bild: Wikimedia Commons/ Dick DeMarsico/ World Telegram & Sun photo

Diskussion om artikeln