Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionärernas inkomstnivå stigit rejält

Från 2017
Äldre man på bänk
Bild: Northern Lights/ Timo J Malmi

Pensionärernas inkomster har de senaste 20 åren utvecklats i en positiv riktning. Det framgår ur en undersökning gjord av Pensionsskyddscentralen.

Pensionärernas ställning undersöktes genom att studera pensioner, disponibel inkomst, konsumtion och förmögenhet, samt pensionärernas upplevelse av hur de klarar sig ekonomiskt. Undersökningen gjordes mellan åren 1995 och 2015.

Enligt undersökningen har den genomsnittliga totalpensionen reellt ökat med en tredjedel under de 20 åren. I fjol låg genomsnittspensionen på drygt 1600 euro per månad.

– De som går i pension har arbetat längre än tidigare och de har börjat arbeta efter det att arbetspensionssystemet har grundats. Nya pensionstagare har därför haft en högre pension. Samtidigt har pensionärer med en liten folkpension fallit bort, säger Susan Kuivalainen, chef för Pensionsskyddscentralens forskningsavdelning i ett pressmeddelande.

De som varit pensionerade utan avbrott under undersökningsperioden såg en reell höjning av pensionen på 21 procent. Förutom indexhöjning kan pensionen stiga till exempel för att den pensionerade börjat få efterlevande- eller garantipension.

Också pensionärernas disponibla inkomster och konsumtion ökade under de 20 åren. Pensionärernas nettoförmögenhet har också ökat mer än löntagarnas. År 2013 var den cirka hälften större än löntagarnas.

Den ekonomiska ställningen för pensionärer i Finland är lite högre än genomsnittet i Europa.

Sjukpensionärer och ensamboende har det sämst

Andelen låginkomsttagare bland pensionärer är lika stor som bland löntagare, enligt statistiken. Bland pensionärerna är det framför allt sjukpensionärer under 55 som är låginkomsttagare, enligt Pensionsskyddscentralens statistik – tre av fem sjukpensionärer under 55 är låginkomsttagare.

Också ensamboende pensionärer riskerar i högre grad att bli låginkomsttagare än genomsnittet. Kvantitativt flest låginkomsttagare fanns det bland ensamboende kvinnor över 75.

Diskussion om artikeln