Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Koppla datorn till nätet med telefonen

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:29.
Bild med texten; Dela nät med telefonen.

Om du är på tåget, sommarstugan, eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet. På det sättet kan du dela nätuppkopplingen till andra apparater.

Förvånansvärt ofta hittar man sig själv i situationer där det inte finns fungerande Wi-Fi eller där nätet är överbelastat och långsamt. En snabb hjälp är att använda sig av sin telefon.

Mobiltelefonen är väldigt enkel att använda för att dela nätförbindelse till en bärbar dator, surfplatta eller någon annan apparat som kräver nät. Ju snabbare abonnemang du har i din mobil desto smidigare är nätförbindelsen.

Delning av nät via en iOS-telefon (iPhone)

1. Inställningar > Mobildata > Internetdelning
2. Knäpp på Internetdelning.
3. Öppna sedan din bärbara dator eller annan apparat som ska kopplas till nätet i Wi-Fi-inställningar och välj telefonens nätverk (namnet på nätverket ser du under inställningen Internetdelning)
4. Skriv in Wi-Fi-lösenordet för din telefon.
5. Apparaten är nu uppkopplad till nätet.

Skärmdumpar från en iPhone.

Delning av nät via Androidtelefon

1. Inställningar > Mobil hotspot och internetdelning (notera att namnet på inställningarna av hotspot och internetdelning kan variera beroende på version av operativsystem)
2. Aktivera hotspot
3. Öppna din bärbara dators eller annan apparats Wi-Fi-inställningar och välj telefonens nät. (Namnet på nätet syns under inställningarna till hotspot)
4. Ge nätverkets lösenord som syns i din telefon.
5. Apparaten är nu kopplad till nätet.

Skärmdumpar från en mobiltelefon.

Du kan använda din telefon som vanligt medan du delar nätuppkopplingen.

Standardvalet av ditt nätverks lösenord kan du lätt ändra genom att "knacka" på ditt nuvarande lösenord. I Androidtelefoner av äldre modell kan du byta lösenord via menyknappen.

Med våra Digiträningar kan du öva dig på nyttiga digitala färdigheter på egen hand – du får tips på bättre sökfunktioner på nätet eller enkla tangentbordskommandon och mycket annat.
Här hitter du våra Digiträningar!

Den ursprungliga texten är skriven på finska av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

Diskussion om artikeln