Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska rebeller deltar i fredsförhandlingar nästa vecka

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 13:38.
Det bräckliga eldupphöret som inleddes vid årsskiftet ser att ut bryta ihop efter rebellattacker som den självmordattack i slutet av förra veckan i Damaskus som krävde minst sju dödsoffer och många skadade utanför en idrottsklubb
Bildtext Det bräckliga eldupphöret ser att ut bryta samman efter terrordåd som den självmordsattack i slutet av förra veckan som krävde minst sju dödsofferutanför en idrottsklub i Damaskusi
Bild: EPA/SANA

Syriska rebeller som samarbetar med den största oppositionsgruppen i exil, har beslutat att delta i planerade fredsförhandlingar om Syrien nästa vecka i Astana i Kazakstan.

Rebellgrupper som stöds av Turkiet och länder vid Persiska viken säger att de ska utse en gemensam delegation som deltar i samtalen.

Delegationen kommer inte att vara den samma som deltog i misslyckade FN-ledda förhandlingar i Genève ifjol.

Rebellgrupperna i Genève stöddes främst av Saudiarabien medan de grupper som åker till Astana är mer pro-turkiska.

- Grupperna kommer att åka för att diskutera eldupphör och regimens övergrepp, säger rebellerna efter ett möte i Turkiet.

Rebelldelegationen kommer att ledas av den erfarne förhandlaren Mohammed Allloush som också stod i spetsen för oppositionens delegation i Geneve.

Ryssland och Turkiet organiserar

Det är främst Turkiet och Ryssland som har drivit på mötet i Astana, utan medverkan från vare sig FN eller USA.

Ryssland gick ändå förra veckan med på att bjuda in USA.

Ett syriskt flyktingbarn i flyktinglägret Zaatari vid den jordanska staden Mafraq nära den syriska gränsen.
Bildtext Närmare en halv miljon syrier har mist livet och över hälften av befolkningen har tvingats fly sedan kriget bröjade år 2011. Bilden är från flyktinglägret Zaatari i Jordanien.
Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH

Den största syriska oppositionsgruppen i exil, HNC, meddelade därefter att även den är redo att delta.

HNC stöds främst av Saudiarabien och organisationen ser samtalen i Astana som ett sätt att stärka det rådande, bräckliga eldupphöret.

- HNC understryker sitt stöd för den militära delegationen och hoppas att samtalen förstärker eldupphöret, säger organisationen efter ett möte i Saudiarabien.

Kurder och radikala islamister inbjuds ej

Exiloppositionen betraktar också de kommande samtalen som ett steg till regelrätta FN-ledda fredsförhandlingar i Genève senare i år.

Syriens president Bashar al-Assad har lovat att den syriska delegationen är redo att diskutera alla frågor, till och möjligheten att Assad avgår efter en förhandlingslösning.

Syriens starkaste rebellgrupper; IS, Al Qaida och den proamerikanska kurdisk-arabiska milisen i nordöstra Syrien har däremot inte bjudits in.

Det är därför oklart vad Ryssland och Turkiet tror att man kan uppnå samtidigt som eldupphöret som ingicks vid årsskiftet, ser ut att bryta ihop.

Diskussion om artikeln