Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Sjung en ny sång!

Från 2017
Uppdaterad 30.01.2017 14:26.
Psalmbokstilläggskommitten på Johanneskyrkans trappa
Bildtext Kommittemedlemmar på Johanneskyrkans trappa, foto taget av Karin Erlandsson, som också satt i kommittén. Patrick Frisk, Anna Brummer, Dag-Ulrik Almqvist,Helene Liljeström, Rainer Holmgård, Jocke Hansson, Mikael Svarvar
Bild: KCSA

147 nya psalmer i ett s.k. psalmbokstillägg - det är resultatet av flera års arbete. En kommitte bestående av kyrkomusiker och forskare har vaskat fram både mycket gamla melodier som inte rymts med i tidigare psalmböcker och nya andliga sånger och visor som redan sjungits i många kristna sammanhang och som nu infogats i psalmskatten.

Det är stor bredd och variation - en titt i innehållsförteckningen visar att den 'yngsta' psalmen är skriven 2010. Med ryms flera sånger ur Taize-kommunitetens musiktradition, men också populära melodier som Benny Anderssons och Ylva Eggehorns Så kom du då till sist. Bland psalmerna finns nyskrivet material av finlandssvenska författare och musiker som Dag-Ulrik Almvist,Johanna Almark-Mannila, Anna Brummer, Camilla Cederholm, Fredrik och Karin Erlandsson, Tua Forsström, Lena Frilund, Ull-Britt Gustafsson-Pensar, Henrik Huldén, Maj-Britt Palmgren, Susanne Ringell, Mikael Svarvar m.fl.

Anna Maria Böckerman, Dag-Ulrik Almqvist och Helene Liljeström satt alla med i psalmbokstilläggskommittén. De kommer att under vinterns och vårens måndags-Andrum tala kring de tankar och känslor de nya psalmerna väcker.

Yle Vega måndagar kl 6.54 och 9.10

Andrum: 23.01.17 Nya psalmer med Dag-Ulrik Almqvist, Helsingfors

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln