Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Vad är värre - avokadon eller kossan?

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 12:33.
En leksaksko i plast bredvid en avokado. Torra löv ska symbolisera skövlad regnskog.
Bildtext Obs inget djur och ingen frukt kom till skada när denna bild togs.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt

Den här personen hade sett ett dokumentärprogram om avokadon och den enorma vattenbrist den skapar för människorna i de områden den odlas och att avokadoodling ödelägger, torkar ut stora skogar.

Jag har också fått tips, bland annat på recept, böcker, föreläsningar med mera. Både pro-vegan och pro-kött. Tack, det är väldigt roligt att få feedback och råd.

Det som är lite tråkigt är när en del av responsen blir lite väl personlig. Det att jag ska använda sunt bondförnuft, ta reda på fakta innan jag uttalar mig var några argument jag förstås hade väntat mig. Det att jag smutskastar veganismen och är djurrättsmotståndare var däremot lite överraskande. Eller är det?

Det debatteras ganska hätskt och elakt om våra kostval. Är växtbaserad kost bättre för hälsan än kött och vem är det som skövlar regnskogarna mest? Debatterna urartar till fullkomliga pajkastningar. Än är det köttätarnas fel, än är det veganernas fel när träden fälls för att ge plats för sojaodling. Dessutom är avokadon boven i dramat när Brasiliens regnskogar förstörs och det är ju bara veganer som äter den frukten eller hur?

Varför blir det så fula debatter?

Jag tog kontakt med Jani Kajanoja. Jani är läkare och jobbar i Tammerfors. Han är också en aktiv debattör och bloggare och har engagerat sig i bland annat frågor kring mat och miljö.

Som läkare anser Jani att växtbaserad kost är hälsosammare än en blandkost med kött som primär proteinkälla.

- Det gäller förstås för vegetarianen att se till att han eller hon får i sig tillräckligt med B12, zink, järn och omega-3. I en sträng vegankost gäller det att vara extra uppmärksam.

Men det är egentligen miljöaspekterna som får igång Jani Kajanoja.

- Det vi äter har en direkt inverkan på miljön. Den vetenskapliga konsensusen är ganska entydig; vegetarisk kost bidrar till minskade utsläpp. Det går åt mindre mängder vatten och krävs mindre odlingsarealer, säger Jani Kajanoja.

Jani Kajanoja säger att han deltar i debatten eftersom han vill föra fram de här sakerna på ett sakligt sätt. Nu är Jani dock inte helt opartisk. Han beskriver sig själv som 90 procent vegan.

Fast vem är sist och slutligen helt opartisk när det kommer till mat?

Det är här Jani kommer till kärnan i min fråga varför debatterna blir så hätska.

- Jag tror de flesta känner att deras levnadsvanor ifrågasätts. De känner sig hotade och känner att de måste försvara sig. Få människor vill ändra på sina mat- och dryckesvanor. Det finns också samhälleliga och ekonomiska intressen som styr vad vi äter.

Jani Kajanoja håller sig lugn under vår diskussion. I och för sig provocerar jag honom inte heller, men han säger själv att det bästa är när man kan hålla sig lugn. Det är därför han fortsätter debattera och argumentera.

-Vi borde kunna diskutera vår mat och hur den inverkar på miljön sakligt istället för att dela oss i två läger, säger Jani Kajanoja.