Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allt färre utlänningar vill studera vid Helsingfors universitet

Från 2017
helsingfors universitets huvudbyggnad
Bildtext Universitetet inför i höst en läsårsavgift för studerande från länder utanför EU och EES.
Bild: Yle/ Catariina Salo

Allt färre utlänningar ansöker om studieplats vid Helsingfors universitet. En orsak kan vara att universitetet börjar kräva en läsårsavgift av studerande utanför EU och EES.

Sammanlagt 1 614 utlänningar vill börja studera vid universitetets internationella magisterprogram i höst. Det här är cirka 30 procent färre än i fjol.

Antalet sökande kan ändå inte jämföras direkt med äldre statistik, meddelar Helsingfors universitet. Universitetet har nämligen en ny uppsättning internationella magisterprogram. Dessutom har antalet program minskat och ansökningsprocessen förändrats.

Läsårsavgift avskräcker studerande

Antalet ansökningar från länder utanför EU och EES, framför allt Ryssland, USA och Nigeria, har minskat klart.

Det beror sannolikt på att de här studerande måste betala för sina studier: Universitetet inför i höst en läsårsavgift för nya utländska studerande. Avgiften är mellan 13 000 och 18 000 euro om året, beroende på program.

Markus Laitinen, chef för internationella ärenden vid universitetet, beklagar nyheten.

– Vi arbetar systematiskt och långsiktigt för att bli mer internationella. Tyvärr minskade antalet internationella sökande, men det var väntat.

Studerande sitter i föreläsningssal.
Bild: YLE/Roger Källman

Sökande från fler länder än tidigare

De ansökningar som universitetet har fått kommer från fler länder än tidigare. En glädjande nyhet, säger Markus Laitinen.

– Det här är en positiv utveckling och stöder vårt mål att åstadkomma en genuint mångkulturell studiemiljö. Helsingfors universitet vill hellre se 30 studerande från 30 olika länder i ett program än 40 studerande från ett enda land.

Ungefär tre fjärdedelar av de sökande från länder utanför EU och EES ansökte även om stipendier i samband med magisterprogrammen. Stipendiet kan ersätta halva eller hela läsårsavgiften. Avgiften berör inte de utlänningar som redan studerar vid HU.

Diskussion om artikeln