Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sebastian Tynkkynen dömd för hets mot folkgrupp

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 16:02.
Den sannfinländske politikern Sebastian Tynkkynen i Uleåborgs tingsrätt.
Bildtext Sebastian Tynkkynen dömdes till hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden.
Bild: Lehtikuva / Eeva Riihelä

Uleåborgs tingsrätt har dömt den sannfinländske politikern Sebastian Tynkkynen för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid. Tynkkynen dömdes till 50 dagsböter vilket i Tynkkynens fall innebär 300 euro. Rätten ansåg att Tynkkynens skriverier är kränkande, smutskastande och delvis hotfulla.

Sebastian Tynkkynen skrev tre Facebook-inlägg om muslimer i juli i fjol. Han krävde att muslimska immigranter ska utvisas från Finland för att risken för terrordåd ska minska. Han ansåg att den här religionen borde utrotas ur Finland. "Det spelar ingen roll om man har hunnit vara här i två eller fyra år. Alla ska snabbt ut", skrev Tynkkynen då.

Tingsrätten beordrade att texterna måste raderas.

Biträdande riksåklagare Raija Toiviainen väckte åtal för hets mot folkgrupp och för brott mot trosfrid. Tynkkynen misstänktes för att på olika sätt ha hotat, förtalat och smädat en muslimsk folkgrupp på basis av dess religion. Det här skedde enligt åklagaren i kränkande syfte och var ett sätt skymfa det som muslimer håller heligt.

Det spelar ingen roll om man har hunnit vara här i två eller fyra år. Alla ska snabbt ut

Sebastian Tynkkynen juli 2016

Den sannfinländske politikern såg sig i processen som ett offer för politisk förföljelse. Han brast ut i gråt under rättegången förra veckan.

– Jag kan fortfarande inte tro att jag har hamnat i denna belägenhet. Hur ska jag annars kunna skriva om islam, undrade Tynkkynen i sin slutplädering i tingsrätten i onsdags.

Biträdande riksåklagaren ansåg att en politiker som deltar i en offentlig debatt inte har en yttrandefrihet som omfattar rätt till hatpropaganda mot alla muslimer eller det som de håller för heligt. Hans kommentarer var ägnade att väcka förakt och till och med hat som grundar sig på religiös intolerans.

Tingsrätten ansåg å sin sida att Tynkkynen skulle ha kunnat framföra sina åsikter också utan att kränka och smäda muslimer.

Sebastian Tynkkynen ville gärna att det skulle vara tillåtet att fotografera och banda rättegången. Uleåborgs tingsrätt biföll Tynkkynens önskan och beslöt att bevilja tillstånd att fotografera och banda rättegången vilket är mycket ovanligt.

Tynkkynen var ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund åren 2015–2016. Han har fått mycket uppmärksamhet för sina tilltag. För några veckor sedan publicerade han en webbvideo där han lät sig pryglas iklädd endast ett höftskynke på trappan till Helsingfors domkyrka.

Aktionen var ett sätt att med en travesti på bönen Fader vår väcka opinion mot den obligatoriska undervisningen i svenska i finska skolor.

Tynkkynen har också drivit en kampanj för att Finland ska utträda ur EU. Folkinitiativet fick inget stöd i riksdagen.

Den nu 27-årige Tynkkynen blev ursprungligen känd i och med att han deltog i TV-programmet Big Brother år 2011.

Sannfinländarnas ungdomsförbund anser i ett ställningstagande att det är en mycket farlig utveckling att politikernas yttrandefrihet begränsas i Finland.

– Sannfinländarnas unga försvarar yttrandefriheten och stöder fullt ut sin tidigare ordförande i den här situationen. I ett civiliserat Finland är yttrandefrihet ett värde som vi inte är beredda att pruta på. Domen är ett exempel på att läget för yttrandefriheten i Finland är alarmerande , skriver Sannfinländarnas nuvarande ordförande Samuli Voutila i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln