Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allvarliga problem med fasadrenoveringen av Skräbböle skola

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 16:48.
Skräbböle skola i Pargas
Bildtext Skräbböle skolas gamla del är inkapslad för tillfället för att fasaden renoveras.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Det har visat sig vara allvarliga problem med fasadrenoveringen av gamla Skräbböle skola i Pargas där både elever och lärare har symptom som tyder på problem med inomhusluften. Idag, måndag 16 januari, har det uppdagats att entreprenören inte har byggt de tillfälliga ventilationsrör som man har lovat säger skolans rektor Jonas Wallin.

- Jag var första gången i kontakt med entreprenören den 7.12 då luftfiltren för friskluftsintagen hade stockats på grund av byggdamm säger Wallin. Då sade entreprenören att de ska bygga tillfälliga ventilationsrör in i byggnaden men så har alltså inte gjorts vilket vi nu har bevis på.

Byggdamm som har sugits in i Skräbböle Skola.
Bildtext Byggdamm har sugits in i skolan via fönster och öppningar.
Bild: Yle.

Wallin är bekymrad då det verkar som om entreprenören har ljugit för dels skolan men också för bygginspektionen och Pargas stad.

Utbyggnaden av Skräbböle skola
Bildtext Skräbböle skolas rektor Jonas Wallin är missnöjd med fasadrenoveringen.
Bild: Yle/Jesper Alm

- Jag är ingen byggexpert och har idag kontaktat arbetarskyddet om att de ska utreda vad som borde ha gjorts med ventilationen då fasadrenoveringen inleddes, säger Wallin. Men att vi har byggdamm som virvlar omkring i luften och personal och elever visar symptom är oacceptabelt.

Byggdamm och smuts vid fönstret vid Skräbböle skola.
Bildtext Lärare och elever har fått symptom av byggdammet som sugits in i skolan via exempelvis otäta fönsterkarmar.
Bild: Yle.

Företagshälsan har kallats in

Wallin har meddelat företagshälsan om problemen och har bett att hela personalen som jobbar i byggnaden ska få gå på en extra hälsogranskning.

- De kommer också att göra ett akut arbetsplatsbesök till skolan dit vi också har bjudit in stadens representanter, säger Wallin.

Är det hälsovådligt att vistas i skolan?

- Det vet vi inte och jag vill att allt det här undersöks, säger Wallin. Jag hoppas att ingen har sugit i sig så mycket byggdamm att det skulle vara hälsovådligt men ofta uppstår symptomen i efterhand.

Min dotter har klagat på dålig inomhusluft före julen och nu har hon varit däckad med hård huvudvärk

Marika Nygårdas-Koivisto.

Hem och skola vill att saken utreds ordentligt

Marika Nygårdas-Koivisto är ordförande för Hem och skola i Skräbböle skola och har också en egen dotter i skolan.

- Visst blir man oroad som förälder men jag har inte fått så mycket information om det som pågår, säger Nygårdas-Koivisto. Min dotter har klagat på dålig inomhusluft före julen och nu har hon varit däckad med hård huvudvärk men det är förstås svårt för mig att veta om byggdammet i skolan har förorsakat de här symptomen.

Nygårdas-Koivisto hoppas att staden och skolan nu utreder saken grundligt och att ingen sten lämnas ovänd.

- Symptom som uppstår på grund av inomhusluftproblem dyker ofta upp i ett senare skede och inte de första dagarna då man vistas i utrymmen med dålig luft, säger Nygårdas-Koivisto. Därför är det viktigt att saken utreds ordentligt.

Entreprenören har varit i kontakt med staden

Huvudentreprenören, Savon Julkisivurakennus, anser att allt handlar om ett missförstånd men vill inte kommentera i detalj vad det hela handlar om för de har endast arbetat på utsidan av byggnaden och har inget med inomhusluften att göra.

Enligt Skräbböle skolas rektor har ni inte byggt de tillfälliga luftintag och ventilationssystem som utlovat?

- Vi har nog byggt dem men då fasaden har rappats så har luftintagen täckts in av någon anledning, säger Jani Tirkkonen vid Savon Julkisivurakennus. Vi har nu varit i kontakt med Pargas stad och lovat att göra de ändringar som krävs för att åtgärda problemen.

Staden lovar åtgärda problemen

Fastighetschef Seppo Pihl vid Pargas medger att det har varit problem med fasadrenoveringen av Skräbböle skola och lovar att staden gör sitt allt för att åtgärda problemen.

Det här har överraskat alla tror jag

fastighetschef Seppo Pihl.

- Vi har varit i kontakt med entreprenören som har lovat att åtgärda problemen så att det inte längre kommer in byggdamm i fastigheten, säger Pihl. Vi har också beställt en storstädning av utrymmena och när renoveringen är klar kommer vi att ta luftprover i skolan.

Fastighetschef Seppo Pihl i Pargas.
Bildtext Fastighetschef Seppo Pihl lovar att staden åtgärdar problemen så fort som möjligt.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Enligt Pihl är det största problemet fastighetens gamla fönsterkarmar som nu inte har varit tillräckligt täta och släppt in damm i skolan.

- Det här har överraskat alla tror jag och det fanns nog enligt de uppgifter jag har fått något sorts tillfälligt ventilationssystem men det har inte varit tillräckligt, säger Pihl. Entreprenören har nog gjort det man har kunnat men naturligtvis kontrollerar staden nu att allt görs till punkt och pricka.

Artikeln har uppdaterats 15.47 med kommentarer av Hem och Skola samt entreprenören som gör fasadrenoveringen.

Artikeln har 16.42 uppdaterats med kommentar av Pargas stad.

Diskussion om artikeln