Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Japansk ninja och turkisk ishockeyälskare bloggar om Åboland

Från 2017
Bloggarna Otto Lilja och Yuki Ng fotograferar bakverk i saluhallen i Åbo.
Bildtext Bloggarna Otto Lilja och Yuki Ng fotograferar bakverk i saluhallen i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Varje portion, varje kakbit, varje fisk dokumenteras noggrant då ett tiotal internationella bloggare kommer till restaurangdelen vid Åbo saluhall. De besöker som bäst Åboland och Åbo under Nordic Bloggers' Experience, som nu ordnas för fjärde gången.

- Det här är som food court i Singapore, fast mycket bättre, säger Yuki Ng.

Bloggarna från bland annat Japan, Frankrike, Turkiet, Singapore och Tyskland har redan postat bilder och intryck på "alla" sociala medier, och då bloggtexterna senare publiceras hoppas Åboregionen att de ska locka fler turister till våra trakter.

- Många bloggare har lite yngre läsare, särskilt de som följer bloggarna på sociala medier, berättar Lotta Bäck som är marknadsföringschef för internationella marknader vid Visit Turku i Åbo stad. Det är vanligtvis en ganska svårflörtad grupp, så det här är ett bra sätt att nå unga vuxna, millenniegenerationen.

Egentligen är det inga väldigt speciella saker bloggarna har gjort, utan de har mest varit intresserade av att göra sådant som finländare gör på vintern, och som deras följare på bloggen kan intressera sig för att vilja göra.

- Denise från Turkiet älskade att spela ishockey och Sayaka från Japan fotograferades som ninja på Barkplans is, de rider Islandshästar i Pargas, och i kväll blir det bastu med vinterbad.

Bloggaren Céline Simon fotograferar sin mat i Åbo saluhall.
Bildtext Bloggaren Céline Simon i Åbo saluhall.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Bloggarna har också använt Turku Food Walk Card, där man kan välja att matturista i nio olika restauranger i centrum av Åbo. Då bloggarna inte hade frukost i fängelsehotellet Forenom Kakolanmäki, åt de morgonmål i saluhallen istället - efter att först ha fotograferat maten från alla håll.

Enligt Bäck har bloggarna redan fått förfrågningar om vad kortet går ut på och hur man skaffar det.

- Nordic Bloggers' Experience har genererat mer än en miljon impressions (visningar) redan under de två första dagarna. Och Åbo är högt på den listan.

Bloggarna fortsätter på tisdag från Åboland till resemässan Matka i Helsingfors.

En bloggare visar sin kamera med det foto hon tagit av en bläckfisk i tyg vid fiskdisken i Åbo saluhall.
Bildtext Snart är fiskdisken i Åbo saluhall världskänd via internationella bloggar.
Bild: Yle/Linus Hoffman