Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kanerva kandidat för hög post i OSSE

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 16:16.
Ilkka Kanerva
Bild: EPA

Finland har nominerat riksdagsledamoten Ilkka Kanerva från Samlingspartiet för posten som generalsekreterare för OSSE – Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

En ny generalsekreterare ska tillträda den 1 juli då den nuvarande generalsekreteraren Lamberto Zanniers mandat löper ut.

Ilkka Kanerva har lång erfarenhet av OSSE. Då han var utrikesminister år 2008 var Finland ordförandeland för organisationen.

Åren 2014–2016 var Kanerva ordförande för OSSE:s parlamentariska generalförsamling. Dessutom har han varit specialsändebud för fredsbevarande uppdrag.

Kanerva har också lång parlamentarisk erfarenhet, han har suttit i riksdagen utan avbrott sedan år 1975. Om han blev vald skulle han ersättas i riksdagen av Pertti Hemmilä från Salo.

Hittills en annan kandidat

OSSE:s generalsekreterare väljs med ett enhälligt beslut mellan de 57 medlemsländerna. Hittills har den schweiziske diplomaten Thomas Greminger ställt upp som kandidat. Också EU:s förre kommissionär för utvidgningen av unionen, tjecken Štefan Füle, nämns i spekulationerna.

Finland har aldrig innehaft posten som generalsekreterare för OSSE – trots att dess föregångare Konferensen för säkerhet och samarbete i Europa KSSE grundades i Helsingfors år 1975. Organisationen arbetar med tidiga varningar, konflikthantering, riskhantering och återuppbyggnad i Europa.

OSSE har haft en aktiv roll som observatör i kriget i östra Ukraina.

SFP-politikern Astrid Thors valdes år 2013 till minoritetsombud för OSSE, men uppgifter förekom om att hon inte fick förlängt mandat på grund av ryskt motstånd.

Klockan 16.15 kompletterad med uppgift om eventuell efterträdare för Kanerva i riksdagen.

Diskussion om artikeln