Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klistermärke avgör vem som får köra i Paris

Från 2017
Smogen ligger tung över Paris.
Bild: EPA/ IAN LANGSDON

Frankrike har infört ett nytt system för att få bukt med luftföroreningarna i Paris. Fordonen delas in i kategorier utgående från utsläppsnivå, och de som förorenar mest kan få körförbud.

Från och med måndagen den 16 januari måste alla som kör i Paris ha ett klistermärke som visar hur miljövänligt fordonet är.

Bilarna delas in i sex olika utsläppskategorier, från minst till mest. Renast är vätgas- och eldrivna bilar och smutsigast är gamla dieselbilar.

De dagar som luftkvaliteten är dålig får bara bilar med mindre utsläpp trafikera. Fordon som är äldre än från år 1997 får inte alls köra i Paris på vardagar mellan klockan 8 och 20.

Problemet tacklas mer träffsäkert

Paris har också tidigare på olika sätt försökt minska på antalet bilar i staden. Det har funnits ett system där bilarna får köras varannan dag, beroende på om registerplåtens siffra är udda eller jämn.

Myndigheterna tycker att det nya systemet är bättre, eftersom det straffar de smutsigaste bilarna.

- Föroreningarna i Paris beror främst på vägtrafiken. Med klistermärkena kan vi motarbeta problemet genom körförbud, som i första hand gäller de mest förorenande fordonen, säger Christophe Najdovski som är Paris vice borgmästare med ansvar för trafikfrågor.

"Hur kan de göra såhär?"

Förslaget har också väckt kritik. Många tycker att det är orättvist att människor som har satsat pengar på att köpa en bil plötsligt inte får köra den.

- Hur kan de, med motivet att ett visst fordon är lite mer förorenande, bestämma att de som inte har råd att köpa ny bil inte får köra längre? frågar sig Pierre Chasserey från bilisternas intresseorganisation.

Luftkvaliteten i Paris är bland de sämsta i Europa. När läget är som värst är det lika illa som i Peking och Shanghai.

Hälsoexperter räknar med att föroreningarna varje år vållar 2 500 dödsfall i den franska huvudstaden.

Diskussion om artikeln